Новини
Культура

У Хмельницькому відкрили виставку, присвячену ідеалу душі

Вернісаж дев’ятої персональної виставки живописних творів художника Олега Демка відбувся напередодні у Хмельницькому обласному художньому музеї.

Експозиція виставки «Douzieme maison de la Lune» або «Місяць Дванадцятого дому» презентує роботи митця, створені, в більшості своїй, протягом останніх двох років.

Портрети, сакральні образи, абстрактні та фігуративні пейзажі, представлені в експозиції, об’єднані однією спільною темою – багато-змістовним автопортретом самого художника Демка.

Сам митець наголошує, що в екпонованих творах глядач не обов’язково має шукати сенси в назвах чи буквальних образах. Тож, споглядальную компоненту Олег Демко вбачає у прямому діалозі з полотном:

Виставка являє собою астрологічну сигніфікацію, що розкриває парадигму існування душі в замкнутому просторі пізнання потаємних сфер і світів, та намагання осягнути ці світи незвичними, нетиповими методами. Дванадцятий дім в натальній карті – дім Таїни, потаємного сенсу, прихованого значення, дії без ознак діяча, дім прихованих можливостей. Це шлях вигартовування душі в непростих стосунках містичного пізнання світу, що виплекує милосердя, співчуття, довіру. Це шлях випрацьовування відважності, самовідданості, безумовної любові. Як результат – послідовний і сталий еволюційний розвиток, виявлення і подолання ницих та кволих програм особистості та трансформація їх у високі конструктивні рушії, – коментує художник.

Варто зазначити, що Олег Демко присвячує життя не тільки творенню живописних полотен. У нашому місті та поза ним митця знають як талановитого ментора, артконсультанта, дизайнера та ілюстратора. Крім того, як дослідник мистецтва та його взаємодії з соціумом, пан Демко розвиває концепцію сприйняття кольору різними людьми. В діапазоні досліджень митця чільне місце займають так звані колористичні психотипи за зодіакальним класом.

Свою викладацьку діяльність митець провадить, залучаючи інновативні методики власного авторства. Студійна одночасна робота на двох мольбертах – ментора та учня – протягом 5-7 годин народжує одразу два твори.

Про авторський почерк та особливості представленої у музею експозиції розповідає кураторка виставки Марина Заславська:

Твори розкривають перед глядачем особливий світ митця, світ його роздумів і одкровень. За зовнішньою строгістю полотен відчувається емоційне напруження, зосередженість художника, який розмірковує про минуле і сучасне, про людину і природу.

На вернісаж, крім колег по творчому цеху, завітали відомі діячі культури міста та медійні особи. Особливу відзнаку з нагоди відкриття виставки за активну творчу діяльність, професіоналізм й вагомий внесок у розвиток художнього мистецтва Олег Демко виставки отримав від Департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій.

Нагороду митцю вручила начальниця департаменту Інна Михайлова:

Ми пишаємось такими діячами на теренах області, вашою майстерністю та кропіткою працею над кожним мистецьким шедевром. Представлені сьогодні роботи ілюструють довершену техніку виконання поруч з неординарністю погляду дійсного митця!

 Персональна виставка «Douzieme maison de la Lune»  доступна до перегляду до 12 березня у Хмельницькому обласному художньому музеї.

Довідка: Олег Демко народився 1969 у Хмельницькому. Протягом 1995-2001 навчався у Львівській національній академії мистецтв, кафедра художнього скла. Вже з 1996 року Олег Демко почав брати участь у численних виставках та пленерах міжнародного, республіканського, регіонального значення. У 1996-1998 рр. Демко працював художником-ілюстратором у львівських видавництвах «Універсум» та «Експрес». 2002-2004 – митець став старшим викладачем кафедри дизайну Хмельницького національного університету. З 2004 року Олег Демко є членом Волино-Подільської геральдичної колегії (за розробки в галузі геральдики нагороджений медаллю ім. проф. О. М. Камєнцевої (Росія) та Лицарським хрестом Заслуги IV ст. Архістратига Михаїла (Україна) та інших незалежних мистецьких об’єднань).  

У пошуках натхнення та нових сенсів у 2000 та 2005 художник здійснив туристичні експедиції до Тибету. Твори Олега Демка зберігаються в Українському фонді культури (Київ), Чернівецькому обласному художньому музеї, Хмельницькому обласному художньому музеї, КМЦ «Дзиґа» (Львів), галереї «Зуза» (Рівне), галереї «Під чорним котом» (Польща, Краків) та в приватних колекціях багатьох країн світу. Художник працює у різних жанрах живопису, ілюстративної графіки, займається педагогічною діяльністю.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook