Новини
Культура

Український кінорежисер Олег Сенцов презентував у Хмельницькому свій новий фільм

Одну з найбільш очікуваних кінопрем’єр останніх років – кримінальну драму «Носоріг» культового діяча української культури, громадського активіста Олега Сенцова презентували допрем’єрно хмельничанам вчора, 11 лютого, у кінотеатрі «WoodMall».

На передпоказ завітав режисер стрічки Олег Сенцов, щоб особисто представити фільм хмельничанам та почути думку глядача про новинку. За словами автора, на створення «Носорога» було витрачено понад 1,6 мільйона євро та десять років життя, адже робота над стрічкою розпочалась за два роки до незаконного арешту Сенцова у 2014 році і була перервана через ув’язнення митця.

Фільм створений у ко-продукції України з Німеччиною та Польщею вже був представлений у конкурсній програмі 78-го Венеційського кінофестивалю та отримав схвальні відгуки від дирекції конкурсу. Вже з 17 лютого шанувальники сучасного українського кіно зможуть переглянути кримінальну драму у кінотеатрах. Крім того, сьомого лютого відома стрімінгова платформа Netflix отримала права на онлайнпоказ українського фільму.

З перших хвилин стрічка занурює глядача у інтенсивний вир подій, які передували формуванню молоді «бурхливих дев’яностих». У 16-ти кадрах, які тривають трохи більше десяти хвилин ми бачимо сторінки дитинства і вимушеного дорослішання головного героя – хлопчика Вови.  

«В дитинстві всі щасливі…Мить коли стаєш дорослим – не помічаєш. А коли стаєш поганим – тим більше»,  –  каже про своє минуле вже дорослий Вова, до якого через особливості характеру приклеюється прізвисько «Носоріг». Каруселі історії – економічні й політичні кризи, як наслідок, необхідність пошуку кращої долі приводять хлопця з чистим серцем у кримінальні кола, в яких людяність героя з часом поступається місцем жорсткості й насиллю.

За словами Олега Сенцова образ «Носорога» є віддзеркаленням молоді 90-х років, перед якою стояв невтішний вибір між бандитизмом й злидарством. Життєва драма героя стрічки – не вигадка, а  реальна історія хлопця з рідного міста Сенцова – Сімферополя.

Історія героя стрічки типова не тільки для Сімферополя, подібні зламані долі молодиків, які у полюванні за кращим життям, ставали у підсумку його жертвою – були характерною ознакою того часу. Цей фільм орієнтований, перш за все, на сьогоденну молодь, яка має переосмислити долю героя та співставити його досвід з власним вибором  й сумлінням, – зазначив режисер.

На екрані образ рекетира втілив український громадський діяч, лідер неформального молодіжного руху «Гонор», колишній керівник київського осередку «Цивільного Корпусу Азов» та київського осередку партії «Національний корпус» Сергій Філімонов.

Зйомки стрічки проходили у Кривому Розі, Львові та Києві. Проте представлене у фільмі постіндустріальне місто – з типовими вилицями: Проспект або Заводська, кафетерієм «Берізка» та стихійним ринком, й мешканцями, захопленими телесеансами Чумака й мріями про японський телевізор, у висвітлений період можна було зустріти по всій країні. Це спільне минуле, яке робить глядача учасником подій, через пам’ятний досвід або спогади передані батьками, підсилені музичним супроводом Доктора Албана, Зе Вйо, ТНМК, АкваВіти та інших.

Найскладнішою зйомочною задачею, за словами режисера Сенцова, був не пошук локацій чи декорацій, а відтворення атмосфери, емоційного напруження, духу часу.

Історія цілого покоління через одне життя – з його однаково щасливими митями й такими різними катастрофами доль.

Стрічку «Носоріг» потрібно переглянути перш за все, тому що це перша українська кримінальна драма. Вона створена максимально відверто та правдиво. Глядач має бути готовим до «адреналінових гірок» й жорстких сцен. По-друге – це кіно про нас, українців. Тих, які мають знати й пам’ятати свою історію, робити власні висновки. Інакше – ми будемо приречені рухатись по колу й повторювати помилки минулих поколінь, – наголосив Олег Сенцов.

За словами автора – це перший і останній досвід створення кримінальної драми, тож не пропустіть відверту сторінку історії сучасної України.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook