Новини
Культура

Виставка авторської вишивки відкрилася у хмельницькому музеї

В музеї історії міста Хмельницького відкрили виставку «Красо України, Подолля!». В експозиції представлено 42 роботи майстрині Ніни Гончарук. Усі картини – вишиті, в тому числі в авторській запатентованій техніці.

25 лютого в Україні відзначатимуть день народження Лесі Українки. І саме в лютому вишивальниця Ніна Гончарук презентувала хмельничанам свої роботи, назвавши виставку рядком з вірша поетеси.

Представлені картини здебільшого показують красу Поділля. Це пейзажі, різні пори року, архітектура, релігійні споруди і, звісно, квіти. Картини вишиті гладдю, але з дуже різними різновидами, – розповіла директорка музею історії міста Хмельницького Галина Барабаш.

Ніна Гончарук народилася 11 січня 1949 року в селі Видошня на Ярмолинеччині. Професійної художньої школи не закінчувала. Навчалася в Київському деревообробному технікумі, згодом – у Вінницькому торговельному інституті.

Перші стіжки її навчали робити мама і бабуся. Згодом художня вишивка полонила серце жінки і вишивка стала справою її життя. Ніна Гончарук володіє багатьма техніками, але в унікальній авторській, яку запатентувала, – “Живопис голкою”.

За словами майстрині, “малює” вона голкою й нитками без попередніх ескізів та замальовок на полотні. Така вишивка багатошарова і на відміну від живопису фарбами підібрати необхідний тон нитки набагато складніше, – повідомляє Хмельниччина туристична.

Нагадаємо, наприкінці минулого року на Деражнянщині відкрили музей подільської вишивки та побуту. Організували музей у приміщенні сільського клубу завдяки зусиллям подружжя місцевих мешканців.

Відео: МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook