Новини
Культура

Рок-музикант презентував хмельничанам свою нову книгу

Фронтмен гурту «Фіолет», громадський діяч, арт-директор фестивалю «Бандерштат» Сергій «Колос» Мартинюк завітав до Хмельницького з концертом та презентацією нового авторського видання «Король дощу». Тож на зустріч з автором завітали не лише шанувальники його музичної творчості, але й поціновувачі сучасної української літератури.

В письменницькому досвіді рокера роман «Король дощу» – не перший. Так, літературну царину музикант опанував ще у 2018 році, коли друком вийшов його дебютний роман «Капітан Смуток». Далі була збірка віршів “Реп’яхи”, згодом ще один роман – «Рок-н-рол».

За словами автора, на першу пробу пера його надихнули культовий твір американського бітника Джека Керуака «У дорозі» і власні історії подорожей.

В свою чергу написання роману «Король дощу» було не запланованим, а спровокованим раптовим карантином:

На момент, коли я закінчив «Рок-н-рол», я вже почав працювати над наступним великим романом. Але раптово почався локдаун у Києві, а з ним і самоізоляція. За кілька днів «пролетіли» всі фестивальні плани, концерти й інші справи. Щоб уникнути депресії, я вирішив негайно зайняти свої руки та голову корисною справою. Сублімувати, так би мовити, негативну енергію. Тож приблизно за місяць я написав невеликий роман «Король дощу», який я особисто відношу до авторської трилогії, – розповів Сергій Мартинюк.

Дія роману розгортається у карантинному Києві, в якому введені жорсткі обмеження, які десоціалізовують й пригнічують. Герої роману –  закохана пара покоління Z, яка через нові карантинні реалії змушена повернутись до батьківського дому. У книзі через долі героїв розкриваються як одвічні питання взаємодії «батьки-діти», так і особливо актуальні для нашого часу проблеми аб’юзивних відносин, самоідентифікації й цінностей сучасної молоді.

Хтось може сказати, що проблема «батьків і дітей» вже достатньо описана класиками світової й української літератури. Проте, вона існує і сьогодні, з поправкою на специфіку нашого й наступного поколінь. Крім того, у цьому романі я намагався сфокусувати увагу на більш гострих питаннях – сьогоденній самоідентифікації  мого покоління – «міленіалів» й  актуального – «зумерів». В цій книзі головний герой Костя запитує себе й близьке оточення про самоціль життя, своє призначення й користь в свого існування. Особисто для мене тема життєвих цінностей молоді й не підміни понять під високоморальними лозунгами сучасних еко-активістів, голосів громади й тощо – більш ніж важлива. Адже щодня у соціальних мережах й наживо я є свідком спілкування цих молодих людей й більше за все мене зачіпає саме лицемірство й позерство під приводом високих ідеалів. Тому під час написання роману я старався наблизити його мову й зміст саме до реалій й критичних точок української молоді, без прикрас й зайвого пафосу, – зазначив автор.

«Король дощу» – видання написане сучасною українською з притаманними їй сленговими вкрапленнями й не без обсценної лексики. Як стверджує автор – це мова молоді сьогодні, і було б просто не щиро зробити її кришталево-чистою, адже вона такою не є.

Щодо назви твору, варто зазначити, що вона теж не є випадковою й переплітається з долею головного героя Кості. Так, «Король дощу» – це традиція, яка існувала роками в багатьох народів світу.

За словами молодого письменника за гідної режисерської пропозиції він охоче б зголосився на екранізацію свого роману. А поки Сергій «Колос» Мартинюк займається написанням масштабного роману про «Іловайський котел».

Читайте також: Журналістка з Хмельницького видала книгу про турецькі професії

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook