Новини
Суспільство

У хмельницькому музеї вчать рятувати життя

Експрес-курси з надання  першої домедичної допомоги почали проводити у Хмельницькому обласному художньому музеї. Ідея проведення таких занять виникла у керівництва у зв’язку із загрозою здоров’я й життя співробітників ХОХМ в разі повномасштабної військової агресії Російської Федерації проти України.

Ми живемо у нелегкий, тривожний час, коли елементарні медичні навички й реакційні знання можуть стати у пригоді у будь-який момент. На моє глибоке переконання ази домедичної допомоги, на сьогодні має знати кожен громадянин України. Крім того, ми щоденно працюємо з людьми, тож дані навички є критично-необхідними в разі виникнення екстремальної ситуації, – зазначає виконуюча обов’язки директорки Олена Михайловська.

Поділитись практичним досвідом й напрацьованою базою знань на волонтерських засадах погодився кандидат медичних наук, доцент кафедри фізичної терапії, ерго-терапії Хмельницького національного університету Віталій Кабашнюк.

Віталій Кабашнюк здійснював волонтерську діяльність протягом 2015 року, перебуваючи безпосередньо в районах проведення антитерористичної операції. Добровільно забезпечував навчання та проведення практичних занять з бійцями як тренер-інструктор з тактичної медицини під час антитерористичної операції в Донецькій області. За цей період підготував близько 600 військовослужбовців для роботи в «Червоній зоні» (під вогнем), «Жовтій зоні» (зона укриття) та «Зеленій зоні» (зона евакуації). Проводив медичне консультування бійців на передовій.

«Швидко, рішуче, вміло!» – одне з основних гасел практики першої домедичної допомоги. І всі ці три компоненти є об’єктивно-необхідними, адже критична ситуація потребує неабиякої уваги, спокою, справних дій. Й в ні в якому разі не передбачає паніки й повільності дій – це стає фатальною помилкою, яка призводить до втрати людського життя. Я ще з 2015 року вчив наших бійців на Сході, як правильно надавати подібну допомогу. А на скільки сьогодні це доречно, тут кожен сам вирішує. Але, на моє глибоке переконання ці знання актуальні все життя, – зазначає пан Віталій.

Курс орієнтований на три заняття, які включають як лекційну, так і практичну частини, тривалістю понад дві години. На першому занятті музейників знайомили з практикою дій у надзвичайній ситуації, наданню першої домедичної допомоги при ряді кровотеч й розвінчували профільні міфи, які до сьогодні більше шкодять потерпілим, ніж допомагають.

Читайте також: На Хмельниччині формують чотири батальйони територіальної оборони

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook