Новини
Інфраструктура

Найпростіші укриття Хмельницького призначені для тимчасового перебування перед евакуацією

В обласному центрі протягом січня 2022 року перевірили 60 найпростіших укриттів, розташованих у підвальних й цокольних приміщеннях житлових будинків. Під час огляду звертали увагу на те, чи приміщення сухе й не захаращене. А також на наявність електричного освітлення й вказівників на вході. Попередню перевірку проводили протягом липня-жовтня 2021 року. На кожен такий об’єкт завели облікову картку.

З кінця січня Фейсбуком шириться інтерактивна карта з адресами захисних споруд в Хмельницькому. Мапу можна знайти й на сайті Хмельницької міської ради у вкладці “Мешканцю”. Червоним позначені найпростіші укриття. Їх в обласному центрі понад 570. Чорно-жовтим кольором на карті виділили локації зі сховищами. Їх всього 10. Є на карті також перелік сховищ у Хмельницькій області, найпростіших укриттів Кам’янця-Подільського та сховища з доступом для маломобільних категорій населення.

Між найпростішими укриттями й сховищами суттєва різниця. Перші призначені для перебування протягом лише декількох годин. У таких місцях не передбачений доступ до водопостачання й каналізації. Та й захистити такі захисні споруди можуть лише від куль й незначних уламків.

Якщо хтось вважає, що в підвалах можна ховатися при бомбардуванні, то час позбуватися від таких хибних уявлень. Така локація – це дуже тимчасовий прихисток перед тим, як буде організована евакуація. Адже саме вона вважається найефективнішим способом порятунку при надзвичайній ситуації, підкреслили в управлінні цивільного захисту населення. В укриття варто прихопити так звану тривожну валізу із мінімальним запасом їжі й води, документами, готівковими грошима та ліками.

Також в допомогу населенню в Україні розробили методичку “Як діяти у кризовій ситуації”.

Натомість сховища проєктували монолітними з товщиною стін та перекриття до метра, з наявністю фільтровентиляційної системи, водопостачанням й водовідведенням, приміщеннями для дезконтролю, роздягальнями й душовими. “От туди й треба прямувати” – одразу ж виникає припущення. Ні, не все так просто. Бо такі об’єкти розташовані на закритих територіях комунальних й оборонних підприємств критичної інфраструктури й призначені для перебування там працівників певної зміни підприємств, які працюють навіть при надзвичайній ситуації. Сховища, приміром, є на  комунальних підприємствах “Хмельницькводоканал” та “Електротранс”.

Ці сховища на підприємствах проєктувалися згідно з державними будівельними нормами, які вимагають наявність таких об’єктів на певних підприємствах. Протирадіаційні укриття характерні переважно для 30-кілометрової зони навколо ХАЕС, – розповів начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Юрій Корева.

У випадку надзвичайної ситуації для жителів увімкнуть сирену. Це означитиме, що потрібно негайно включити радіо чи телебачення. Необхідні повідомлення також передаватимуть гучномовцями на вулицях міста. Ця інформація передбачатиме відповідь на два питання: що сталося і що робити?

Наразі перевірки укриттів тривають. Суттєвих недоліків, які б свідчили про непридатність об’єкту для використання, поки не виявили, запевняють у міській раді. А якщо виявлять, то усувати їх мають управляючі компанії або ОСББ.

Автор: Світлана Русіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook