Новини
Суспільство

Картопля у сільгосппідприємств Хмельниччини за рік подешевшала на третину

Середні ціни на картоплю, реалізовану агрокомпаніями Поділля в січні, становили 4,74 гривні за кілограм. Якщо порівняти з торішнім січнем, то ціна зменшилися більш ніж на третину: була 7,51 гривні за кг.

Тенденція подешевшання картоплі в області триває вже рік. За підсумками першого кварталу минулого року вона коштувала 7,48 гривні, надалі – щомісяця знижувалася в ціні. Протягом кінця весни, літа вартість бараболі знижувалася поступово, а справжній ціновий обвал стався у вересні: за підсумками трьох кварталів ціна відразу впала на гривню до 6,35 гривні за кіло.

Картопля не єдина сільгоспкультура, що подешевшала порівняно з минулим роком. Суттєво знизилися ціни на плодові та ягідні культури. В січні вони коштували в агропідприємств 4,96 гривні за кілограм.

Між тим, рік тому їх продавали по 8,68 гривні, тобто майже вдвічі дорожче. Причому протягом першої половини минулого року плоди-ягоди суттєво зростали в ціні. У січні-вересні 2021-го їхня вартість досягла аж 13,21 гривні, але за підсумками одинадцяти місяців впала до 5,21 гривні за кг. Як бачимо, на початку поточного року зниження цін триває. Молоко демонструє відносну стабільність, хоча й трохи подорожчало. Торік у січні воно коштувало в агрокомпаній 10,11 гривні за кілограм. Протягом 2021-го ціна коливалася від 9,96 гривні до 10,32 гривні. У цьогорічному січні ціна молока збільшилася до 11,04 гривні за кілограм, повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області. У порівнянні з цінами річної давнини зростання становить 9,1%.

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook