Новини
Кримінал

Мешканців Хмельниччини попереджають про кримінальну відповідальність за самосуди

Із запровадженням воєнного стану на території України, за любителями поживитися на чужій біді українці влаштували справжнє полювання – з флешмобами та демонструванням на відео фактів “покарань” для мародерів. Подекуди такі виховні заходи призводять до завдання підозрюваним у злочині тілесних ушкоджень та навіть смерті. Тих, хто чинить розправу самотужки, до приїзду правоохоронців, попереджають: самосуд також є кримінальним злочином і може призвести до покарання.

Нагадаємо, своєрідний “флешмоб” стартував у перші дні війни на Миколаївщині, де пійманого, ймовірно, на місці злочину мародера, прив’язали до стовпа зі спущеними штанами і так і залишили до приїзду поліції. Відтоді такі методи “виховання” фіксують у різних областях країни, в тому числі на Хмельниччині. Так, подібні випадки були у Хмельницькому, Нетішині та Кам’янці-Подільському. Разом з тим, як повідомляють у соцмережах, зустрічаються також ситуації, коли під виглядом боротьби з мародерами дехто просто зводить рахунки.

Як повідомили у Хмельницькій обласній прокуратурі, за всіма фактами вчинення затриманими особами майнових злочинів відомості внесенні до Єдиного реєстру досудових розслідувань, тривають слідчі дії.

Разом з тим, йдеться у повідомленні, прив’язування до стовпа та “наука батогом” є порушенням прав людини та злочином, який підпадає під дію статей 115 та 121 Кримінального кодексу України. Зокрема, стаття 115 передбачає кримінальну відповідальність за умисне вбивство та передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до п’ятнадцяти років. Випадок, коли після побиття людина померла, був зафіксований на Волині, повідомили у прокуратурі.

Верховною Радою України прийнято Закон України «Про мародерство», відповідно до якого посилено покарання за вказаний злочин, а також внесено зміни та доповнення до окремих статей Кримінального кодексу України кваліфікуючою ознакою – вчинення в умовах воєнного або надзвичайного стану,нагадали у Хмельницькій обласній прокуратурі.

Ще один випадок самосуду, але дещо інший, зафіксували вчора у Хмельницькому. У центрі міста автомобіль, як повідомляють очевидці, з київськими номерами, частково перекрив на цілий день виїзд зі стоянки біля “Дитячого світу”.

Хмельничани віддячили гостю пробитими колеса та залишили декілька послань,прокоментували опубліковане фото.

Умисне пошкодження чужого майна – це також кримінальний злочин.

Нагадаємо, до мародерства в умовах війни також прирівняли необгрунтоване підняття цін на життєво необхідні товари.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook