Новини
Бізнес

Хмельницьке підприємство замість вентиляційних виробів створює оборонні (ВІДЕО)

У Хмельницькому приватне підприємство з виробництва й монтажу вентиляційних систем тепер випускає оборонні засоби. Ці металеві конструкції дозволяють зупиняти на блокпостах будь-який колісний транспорт.

Власник підприємства – етнічний татарин Денис Гузаіров. До війни чоловік займався виробництвом повітропроводів, шумоглушителів, решіток та фільтрів. З початком повномасштабного російського вторгнення на фірмі швидко переорієнтувалися. Адже тут є все для виготовлення будь-яких виробів з листового металу. Водночас довоєнні замовлення підприємство втратило.

Ми тільки й чекали на замовлення. Нам дали ескіз. За пів дня ми підготували креслення і запустили роботу. Насправді це не складно, – коментує Денис Гузаіров.  

Оборонні засоби потрібні для зупинки легкового і вантажного транспорту. Розкладаючись, вони здатні проколювати колеса. Ініціатор виробництва такої оборонної  продукції хмельничанин, який просить називати його просто Петровичем. За його словами, питання з постачанням металу допомогли вирішити у Хмельницькій обласній військовій адміністрації. Спочатку ж чоловік пробував виготовляти вироби разом зі своїм напарником.

Коли вичерпав свої ресурси, я звернувся в громадське об’єднання “Захист”. Метал можна придбати тільки на металобазах. Тому активісти вернулися до військової адміністрації. Там виписали лист-прохання до генерального директора компанії “Метінвест”. Мій запит був затверджений. І я отримую там метал, – пояснює Петрович.

Виробництво налагоджене до автоматизму. Процес створення складається з декількох етапів. Спочатку з листа вирізають  заготовку. За наміченими мітками свердлять отвори. Потім ці отвори зінкують (так називається обробка верхньої частини отворів з метою отримання фасок або циліндричних заглиблень – ред.). Далі загинають краї. Останній етап – електродугове зварювання. За одну робочу зміну можуть зробити 40 комплектів шипів.

Трохи затримує плазма, бо в неї свій термін нарізання металу. На нарізку одного листа металу  іде дві години. За зміну можуть нарізати 6 таких листів. У разі потреби можемо  запустити другий станок плазмового нарізання. Це збільшить продуктивність у півтора раза, – каже Денис Гузаіров.  

Оборонні засоби постачають насамперед на блокпости, які охороняються офіційними структурами. А також – для тероборони,  Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки, Національної гвардії. Оскільки периметр Хмельницького вже забезпечений, почали виробляти і для місцевої самооборони. За необхідності тут здатні збільшити виробництво і  постачати оборонні засоби не лише для Хмельниччини, а й для інших регіонів України.

Автор: Світлана Русіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook