Новини
Інфраструктура

Хмельницька АЕС виробляє понад половину продукції області

Обсяг реалізованої промислової продукції підприємствами Хмельниччини області у січні становив 7,1 мільярда гривень. Для порівняння нагадаємо, що у січні 2021-го виробничники краю продали товарів на 3,6 мільярда гривень. Отже, виробництво у грошовому вимірі зросло майже вдвічі, але зважатимемо, що цифри наведені за цінами відповідного періоду.

Надзвичайно стрімко зросло виробництво продукції в сфері постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря. Якщо торік у січні в цій царині (фактично йдеться про Хмельницьку атомну електростанцію) вироблено продукції на 1,7 мільярда гривень, то цьогоріч – на 4,2 мільярда. Відповідно частка атомної зросла з 49% у перший місяць торік до 59% цьогоріч.

Якщо поглянути на річну динаміку, то за підсумками всього 2021-го частка сфери постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря становила 38,7%, 2020-го – 31,5%, 2019-го – 27,6%.

Частка атомної генерації, як бачимо, неперервно підвищується всі останні роки, але, вочевидь, це значної мірою пов’язано із вартістю електроенергії, а не обсягом виробленої продукції.

Зростання «ваги» АЕС у загальнообласному виробництві призводить, відповідно, до зниження частки інших сфер. Так, якщо в січні торік переробна промисловість становила майже половину – 48,4% – від промвиробництва області, то цьогоріч вона зменшилася до 38,7%. Між тим, у грошах переробники наростили випуск з 1,7 мільярда в торішньому січні до 2,8 мільярда. Виробництво харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів зросло з 697,4 мільйона гривень у перший місяць торік до 1,145 мільярда в січні цьогоріч, зазначили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області.

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook