Новини
Бізнес

Імпорт з Білорусі на Хмельниччину зріс майже всемеро на початку року

Імпорт товарів на Поділля у січні зріс в півтора раза до 49,5 мільйона доларів. Причому ввезення товарів з Білорусі зросло в 6,6 раза – до 4,3 мільйона і становило 8,7% від загального обсягу. Внаслідок цього негативне сальдо торгівлі Хмельниччини з Білоруссю сягнуло 2,4 мільйонів і стало найбільшим серед усіх країн-партнерів.

Стрімке зростання в січні завезення продукції з Білорусі ввело її до четвірки найбільших партнерів Хмельниччини по імпорту (більша частка лише в Китаю, Польщі та Німеччини). Злочинна участь Білорусі в агресії проти України, як бачимо, суттєво вплине на її товарні позиції на наших теренах.

Проте провідним партнером подільського бізнесу в імпорті залишається захід. З країн Європейського Союзу ми завезли в січні майже половину від усього обсягу товарів – на 22,4 мільйона або 45,4% від загального обсягу. Темп зростання становив 34,6% у порівнянні з  минулим роком. Серед країн ЄС найвагоміші імпортні надходження товарів здійснювалися з Польщі – 5,9 мільйона (12%), Німеччини – теж 5,9 мільйона (11,9%).

Але найактивніше підприємці Поділля закуповували товари в Китаї – на 8,2 мільйона доларів, що становить одну шосту всього імпорту, а також у Туреччині – 3,4 мільйона та Сполучених Штатах – 1,6 мільйона.

Серед груп товарів, які становлять суттєву частку в імпорті, значно зросли поставки палива мінерального; нафти та продуктів її перегонки – в 1,9 раза до 4,6 мільйона. Крім енергетичних матеріалів, Хмельниччина суттєво збільшила імпорт продуктів неорганічної хімії – в 5,3 раза та пластмас, полімерних матеріалів – в 1,9 раза, повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області.

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook