Новини
Суспільство

Пічки для блокпостів почали виготовляти у Хмельницькому

Виробництво пічок, що зігріватимуть бійців на блокпостах, хмельничани “розгорнули” у мікрорайоні Лезневе. Для виготовлення використовують метал, що залишися після виготовлення протитанкових “їжаків”.

Пічки ручної роботи, які взялися виготовляти хмельничани, не лише компактні, але й економні, бо потребують мінімум деревини. Аби розтопити такий пристрій, підійдуть будь-які тріски. На те, аби підігріти, до прикладу, каструлю води, знадобиться близько 10 хвилин, розповідає виробник пічок, волонтер Валерій Зелінський.

Технологією виробництва і кресленнями пічки поділився племінник пана Валерія. Після виготовлення експериментальних зразків та їх вдосконалення, запустили виробництво. За день одна людина може виготовити дві пічки.

Одна така пічка, зроблена хмельничанами, вже працює на одному з блокпостів. Ще дві – зарезервовані. До кінця тижня чоловіки планують зробити ще шість. Якщо буде матеріал, кількість можуть збільшити.

Ми ні від чого не відмовляємося. У кого є залишки труби – 100х100, 80х80 міліметрів, товщина 3-4 міліметри – все підходить, – каже пан Валерій.

Крім пічок, хмельничани виготовляють також плити для бронежилетів. Для цього використовують, зокрема, ресори. Розмір готової плити – стандартний, 25х30 сантиметрів. Комплект із двох плит важить 10 кілограмів. Таких захистів тут зварили уже понад сотню. Усі направили у швейні майстерні, попередньо перевіривши на міцність на полігоні.

Стартували ж свого часу хмельничани з протитанкових та автомобільних “їжаків” – їх почали виготовляти з перших днів повномасштабної війни. Саме залишковий матеріал з оборонних елементів і слугував для виготовлення, зокрема, пічок.

Відео: МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook