Новини
Суспільство

На Хмельниччині відновлюють традиційні толоки у старих маєтках

Попри війну – не зраджують традиціям і продовжують прибирати та дбати про історичні споруди, розташовані на Хмельниччині, ентузіасти з різних куточків області. Днями десант активістів-волонтерів відвідав садибу в селі Удріївці, де, користуючись гарною погодою, в гарній компанії наводили лад біля маєтку над озером.

Про продовження традицій толоки для порятунку пам’яток на своїй сторінці у Фейсбук написала незмінна ініціаторка подібних “двіжів”, директорка Малієвецького обласного історико-культурного музею Анастасія Донець.

Нагадаємо, від початку повномасштабного російського вторгнення у Малієвецькому історико-культурному музеї на Хмельниччині приймають переселенців з різних куточків країни. Люди, які залишилися в маєтку, беруть активну участь в його житті – для них тут достатньо занять з так званої трудотерапії.

А ще тут приймають гостей. Так, до прикладу, тут нещодавно приймали велику переселенську родину з садиби на Бакоті, що у селі Гораївка.

Зробили два в одному – і туризмом зайнялись, і волонтерською роботою. Відвідали Анастасію Донець і її конячок в Маліївцях і трохи навіть помахали граблями. Гарний вийшов день, – поділилися враженнями у спільності Дому мандрівника.

Команда малієвецьких волонтерів також не сидить склавши руки. Чергове прибирання вони влаштували в селі Удріївці, що в Дунаєвецькій селищній територіальній громаді Кам’янець-Подільського району. Відоме село, зокрема, своїм маєтком пана Лозинського.

Саме біля нього і влаштували толоку активісти.

Свої «старі» і нові, з переселенців, волонтери дружно прибирали територію біля маєтку над озером (стара школа). Тут чудові велети-ясені і милий палацик. Неймовірними і наполегливими зусиллями Володимира Кузьмінського пам’ятку законсервовано від руйнації і грабунків, а наша Малієвецька спадщина активно підтримує сусідів, – написала у себе на сторінці Анастасія Донець.

Надалі толоки у вихідні планують продовжувати. Наступна відбудеться в суботу 2 квітня в Маліївцях. Підвозитимуть активістів лише з Кам’янця. Бус чекатиме волонтерів о 8.00 біля стадіону.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook