Новини
Суспільство

За працевлаштування переселенців держава заплатить по 6,5 тисячі

Кабінет Міністрів Україні згрупував усі пільги, які наразі надаються вимушеним переселенцям. Окрім безпосередньої допомоги українцям, які полишили домівки, кошти спрямовуватимуть і населенню та бізнесу регіонів, що їх прийняли.

Як зазначається на сайті Кабміну:

Уряд розпочинає низку програм з підтримки вимушених переселенців – людей, які залишили житло і втратили роботу через проведення активних бойових дій у їхніх регіонах та виїхали в безпечні місця.

Передусім це безпосередня підтримка внутрішньо переміщених осіб та їхніх дітей. Щомісячна допомога від держави становить 2000 гривень на місяць для дорослого і 3000 гривень на місяць для дітей та осіб з інвалідністю. Ця виплата нараховується щомісяця протягом воєнного стану + 1 місяць після його закінчення або скасування. Заявку можна подати особисто до органів соціального захисту населення, уповноваженої особи громади чи ЦНАПу або ж за допомогою Порталу чи додатку Дія.

Підприємці, що надали роботу біженцям, теж можуть розраховувати на допомогу від держави. На сайті зазначено:

Роботодавці зможуть подати заявку для отримання компенсації за кожну працевлаштовану внутрішньо переміщену особу в розмірі 6,5 тисячі гривень на місяць. Виплата здійснюватиметься впродовж перших двох місяців з початку працевлаштування. Роботодавцям, які уклали відповідні трудові контакти, необхідно зареєструвати дані про працівників через портал Дія або подати заявку на виплату до Державної служби зайнятості. Це можна зробити не раніше, ніж через 5 днів після оформлення працівника, а кошти перераховуються роботодавцю за повний місяць роботи співробітника.

Окрім того, передбачене відшкодування комунальних платежів – по 450 гривень на особу родинам, які прихистили в своїх домівках вимушених переселенців.

Причому Міністр соціальної політики України Марина Лазебна наголошує, що не слід зволікати з реєстрацію, бо виплата коштів відбуватиметься після проходження всіх процедур.

За словами Першого віце-прем’єр-міністра – Міністра економіки України Юлія Свириденко:

Програма допомоги підприємствам, які забезпечують українців робочими місцями, є послідовним продовженням державної підтримки економіки, що стимулюватиме активізацію бізнесу в регіонах, де не здійснюються активні бойові дії. Програми з підтримки внутрішньо переміщених осіб – виплата допомоги та компенсація комунальних платежів – дасть змогу громадянам адаптуватися на нових локаціях.

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook