Новини
Суспільство

У Хмельницькому стрілецькому батальйоні бійці втретє склали присягу

Не всім випадає честь зі зброєю в руках захищати Україну. Подейкують, що на одне місце у лавах захисників припадає шість охочих. Навіть жартують: щоб потрапити до Збройних сил, треба заплатити хабар. А якщо серйозно – бійці 19-го Окремого стрілецького батальйону, що «з нуля» створений на Поділлі, склали присягу.

За словами начальника штабу батальйону, це вже третя хвиля складання присяги воїнами. Відбувається вона відповідно до комплектації підрозділу новоприбулими, кожен з яких у відповідний час дає клятву захищати Батьківщину.

Пригадується, що в армії, справді, є два періоди. До присяги, хоч вже в чоботях і однострої, ти цивільний. А після присяги – військовослужбовець, на якого поширюються інші правила та закони. Принаймні так свого часу інформували батьки-командири.

Кожен громадянин України, який поступає на військову службу, особисто складає Військову присягу на вірність Українському народові та скріплює її власноручним підписом.  Вона покладає на військовослужбовця всю повноту відповідальності за виконання ним військового обов’язку. Військову присягу складають військовослужбовці, які прибули до військової частини для проходження військової служби і раніше не складали Військової присяги, – після проходження ними програми підготовки, вивчення основних положень військового законодавства України, військових статутів стосовно їх прав та обов’язків, виконання вправи стрільби із стрілецької зброї, але не пізніше ніж через місяць від дня прибуття до військової частини, – пояснив начштаб.

Отже, ще кілька (а може, кількадесят чи кількасот) подолян заприсяглися зі зброєю в руках безжально нищити ворога, який плюндрує нашу землю, катує та вбиває мирних українців. Вони урочисто мовили святі слова Присяги:

Я, (прізвище, ім’я та по батькові), вступаю на військову службу і урочисто присягаю Українському народові завжди бути йому вірним і відданим, обороняти Україну, захищати її суверенітет, територіальну цілісність і недоторканність, сумлінно і чесно виконувати військовий обов’язок, накази командирів, неухильно додержуватися Конституції України та законів України, зберігати державну таємницю. Присягаю виконувати свої обов’язки в інтересах співвітчизників. Присягаю ніколи не зрадити Українському народові!

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook