Новини
Бізнес

Роботу бізнесу в умовах воєнного стану обговорили у Хмельницькому

В умовах воєнного стану в Україні спростили систему оподаткування для підприємців. Під час зустрічі бізнесу та влади, яка відбулася вчора у Хмельницькому, податківці роз’яснили бізнесменам області, як в умовах війни працюватиме бюджет ота як сплачуватимуться податки.

Після 24 лютого економіка України майже зупинилася. Аби втримати її на плаву, в уряді запровадили податкову реформу. Пакет рішень стосується як приватного бізнесу, так і звичайних громадян.

У Хмельницькому підприємці зустрілися із працівниками податкової служби, аби ті роз’яснили, як працюватиме бюджет у воєнний час та як сплачуватимуться податки в області.

Кожного турбує ліміт ПДВ, який був до переходу на спрощену систему, він залишається сталим, таким, яким він був. Нічого нікому не перераховується. Решта операцій, пов’язаних  ПДВ, – до цього ми будемо повертатися після того, як у нас закінчиться воєнний стан і ми повернемося до загальної системи оподаткування, – прокоментувала керівниця управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків ГУ ДПС у Хмельницькій області Наталія Гриневич.

Головне, що озвучили податківці, стосується фізичних осіб-підприємців і юридичних осіб з оборотом до 10 мільярдів гривень. Їм дозволили сплачувати єдиний податок в обсязі 2% від обороту. Також звільнили від податку на прибуток і ПДВ. Податківці наголосили: зміни стосуються усіх видів бізнесу, крім грального та виробництва алкоголю і цигарок. А ще ФОПам 2 і 3 групи дозволили не платити єдиний соціальний внесок за працівників, яких мобілізували.

Протягом березня було сплачено податкового боргу майже 22 мільйони. З них 17 мільйонів – до державного бюджету, і 4,7 – до місцевого, – зазначила начальник управління по роботі з податковим боргом ГУ ДПС у Хмельницькій області Оксана Дмитрієва.

Податок сплачується щомісячно до 15 числа місяця, наступного за звітним. Звітність подається поквартально за тими ж правилами, що діяли до воєнного стану.

Що до підприємців Хмельниччини, то для них створили спеціальний координаційний штаб.

Щоб допомогти саме Хмельниччині, при обласній військовій адміністрації створено координаційний штаб підтримки підприємств. Ми будемо співпрацювати з вами і вислуховувати від вас ті пропозиції, які могли би винести на державний, урядовий рівень і змінити законодавство в той чи інший спосіб, щоб допомагати бізнесу розвиватися, – наголосив начальник Хмельницької ОВА Сергій Гамалій.

Після припинення або скасування воєнного стану на території України, ті платники, які обрали спрощену систему оподаткування, з першого дня місяця, наступного за місяцем скасування воєнного стану автоматично переходять на ту систему оподаткування, на якій вони перебували до введення воєнного стану.

Відео: Перший Подільський

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook