Новини
Здоров’я

На Хмельниччині додалося хворих на лептоспіроз

Ще три випадки небезпечної інфекційної хвороби – лептоспірозу – підтвердили у мешканців Хмельниччини. Наразі кількість хворих становить 6 осіб, що вже більше, ніж за весь попередній рік взагалі. Самолікуванням при лептоспірозі займатися не варто – краще звернутися до лікарів.

Підхопити лептоспіроз можна тільки від тварин. Зазвичай це відбувається при вживанні заражених екскрементами тварин (здебільшого сечею) продуктів. Також це може статися під час купання у водоймах, вживання зараженої води тощо.

Найчастіше носіями інфекції є гризуни. В умовах війни людям доводиться багато часу проводити у сховищах, де водяться миші та щурі. Тому ризик захворіти зростає.

Коли люди спускаються в укриття, вони мають захищати травмовані ділянки шкіри – вдягати рукавички, дотримуватися правил особистої гігієни, вживати термічно оброблену їжу. В укриттях їжа має бути закрита, – пояснює лікарка-інфекціоністка КП “Хмельницька інфекційна лікарня” Вікторія Бондар.

Нагадаємо, перші симптоми лептоспірозу – це підвищення температури, головний біль, нудота, набряк та почервоніння шкіри. Також може виникнути жовтяниця. Ще один симптом – біль у м’язах, навіть коли людина не рухається. Можуть спостерігатися проблеми з сечовипусканням, оскільки при цій хворобі часто вражаються майже всі органи і системи. Часто вражається ниркова система, відповідно, може темніти сеча, що не характерно для багатьох захворювань.

Самолікуванням при лептоспірозі займатися не варто, наголошують лікарі. Краще одразу звернутися до медиків – тоді хвороба мине швидше та без ускладнень.

Відео: МТРК Місто

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook