Новини
Духовність

На Хмельниччині релігійна громада не може перейти до ПЦУ

Одного лише бажання парафіян та навіть священників вийти з-під контролю Москви та приєднатися до української церкви іноді не достатньо для того, аби це зробити. На заваді стають юридичні перепони, як це сталося у випадку з релігійною громадою в одному зі старостинських округів у Хмельницькому районі. Разом з тим, процес переходу громад до ПЦУ на Хмельниччині триває.

В межах Олешинського старостинського округу – п’ять сіл: Олешин, Іванківці, Велика Калинівка, Черепова, Черепівка. У перших двох храми підпорядковуються Православній Церкві України. У решті трьох свого храму немає, є лише хрест на місці спаленої церкви. На служби Божі селяни ходять до храму на території Свято-Іоанно-Предтеченського чоловічого монастиря, що у селі Велика Калинівка.

Цей храм парафіяни воліли би бачити українським, проте наразі він належить до Московського патріархату. І здійснити перехід однією лише волею членів релігійної громади та навіть священника неможливо.

На збори громади у селі Велика Калинівка, де люди говорили про приєднання до Православної Церкви України храму, розташованого на території монастиря, прийшов і його настоятель. І пояснив, що волі на те, аби здійснити перехід до ПЦУ, у нього немає.

Я – як солдат, наді мною є керівництво. Я не маю право робити кроки вправо або вліво. Монастир мені повірений юридично. І це має вирішуватися там, нагорі, – сказав священнослужитель.

Після обговорень та словесних перепалок між селянами, які мають різні думки щодо доцільності переходу храму від однієї церкви до іншої, прийняли рішення: якщо юридичні перепони стають на заваді, відправи в селі будуть проводити на місці колишньої зруйнованої церкви. Разом з тим працюватимуть над тим, аби приміщення Свято-Іоанно-Предтеченського чоловічого монастиря можна було за законом перевести під юрисдикцію Православної Церкви України, повідомляє Суспільне Поділля.

Тим часом у селі Івашківці, що у старостинському округу з центром в Копистині, юридичних колізій не виникло, тож релігійна громада прийняла рішення щодо переходу парафії Української православної церкви (Московського патріархату) до Православної Церкви України.

На збори громади настоятель церкви не прийшов. Проігнорував дзвінки та повідомлення, так само як ігнорував зауваження прихожан церкви щодо того, що не варто молитись та згадувати патріарха Кирила, який благословив росіян чинити геноцид українського народу!повідомляють у соцмережах.

Також зазначається, що цей же священник є настоятелем церкви в селі Колибань.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook