Новини
Екологія

Попри заморозки у Хмельницькому квітне Ботанічний сад

Спочатку на території Хмельницького національного університету з’явилися перші квіти на магноліях, а далі і решта дерев, що все ще є екзотикою для обласного центру, забарвили сірі будні у яскраві кольори. Зараз біля ХНУ цвітуть жовтогарячі форзиції, рожеві і білі магнолії та інші дерева. Екологи кажуть: весняні заморозки, які останніми днями спостерігали на території області, цим деревам не зашкодять.

Курильскі вишні, червоні та рожеві магнолії і ще багато інших унікальних квітучих дерев розцвіли у Ботанічному саду Хмельницького національного університету. Екологи запевняють: заморозки, якими лякають прогнози синоптиків, деревам не страшні.

Незабаром у Ботанічному зацвітуть інші декоративні дерева – мигдаль, слива та персик. Вони квітують до появи листя.

Весняні заморозки, які ми зараз спостерігаємо на території області,  є досить шкідливими для ранньоквітучих дерев, зокрема, для їхніх бруньок та квітування. Ми бачимо, що найбільше постраждали абрикоси. Але треба зауважити, що Хмельницька область розташована в досить цікавому кліматичному поясі і ми у певному виграші, – пояснює доцентка кафедри екології та біологічної освіти ХНУ Людмила Казімірова.

Регіони, розташовані південніше, зокрема, Чернівецька та Вінницька, уже зазнали збитків від заморозків. Там через надто низьку температуру цвіт, а отже врожай плодових дерев вже пошкоджені. Хмельницьку область така доля оминула – тут більшість плодових дерев ще не починали цвісти.

У Ботанічному саду Хмельницького національного університету традиційно підбирають колекцію рослин, які адаптовані до умов зростання саме у нашому регіоні. Перші декоративні рослини тут висадили у 2003 році. Продовжували поповнювати колекцію впродовж наступних п’яти років.

Нагадаємо, нещодавно на території Хмельницького національного університету висадили понад сотню нових екзотичних дерев на місці старих кленів, які змушені були видалити через пошкодження їх хворобами.

Відео: МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook