Новини
Славутська міська

У Славуті можуть ввести плату за харчування для частини переселенців

Вимушених переселенців, які проживають на території Славутської громади, днями попередили про те, що, можливо, їм доведеться платити певну суму коштів за харчування, яке їм надають в одному з навчальних закладів міста, де люди тимчасово мешкають. Вдатися до таких непопулярних рішень змусила нестача продуктів. Днями запаси поповнили, проте якщо ситуація не покращиться, то за харчування люди змушені будуть платити.

Детальніше про ситуацію, яка склалася з харчуванням переселенців у Державному професійно-технічному навчальному закладі «Славутський професійний ліцей» розповіла директорка Надія Ніжнік. Приводом для розмови стало відео, яке поширили у соцмережах з метою звинуватити міську владу у бездіяльності. Але автор, мимоволі чи свідомо, образив колектив працівників навчального закладу.

Як зазначила очільниця закладу, рішення про запровадження плати за харчування було прийняте 20 квітня. На той момент продукти закінчувалися, проте залишався резерв для тих, хто ще не став на облік.

Цих людей, до отримання ними державного фінансування, ми і далі годуватимемо безплатно. Відтак, ми повідомили переселенців про те, що можливо доведеться харчуватися платно, – прокоментувала Наталія Ніжнік.

У закладі розробили меню з розрахунку, що людей годуватимуть, як і раніше, тричі на день – сніданок, обід, вечеря. Його передали людям, аби ті ознайомилися та прийняли рішення, як саме вони планують харчуватися. Попередньо суму плати визначили в розмірі 130 гривень.

Саме про цю суму й дискутували у відео двоє чоловіків, один з яких вважає, що 130 грн – це дуже багато, що можна прогодуватися і дешевше, та вбачає в цьому корупційну складову.

Після того, як був озвучений намір брати гроші за харчування, люди, які проживають у закладі, на загальних зборах прийняли рішення, що їстимуть лише в обід та увечері. Це коштуватиме близько 90 гривень.

Щоправда, зазначила директорка закладу, ситуація з продуктами покращилася після того, як запаси поповнили завдяки допомозі від політичної партії «Слуга народу», ПрАТ «Геберіт Керамік Продакшн», Товариства Червоного Хреста та штабу гуманітарної допомоги Славутської міської ради. Тож тепер у навчальному закладі заново прораховують, на скільки їх вистачить.

Щодо реакції переселенців, то думки у людей розділилися: одні поставилися з розумінням, інші були такими нововведеннями не дуже задоволені.

І це зрозуміло, бо до цього у нас було забезпечене триразове харчування. Ми не рахувалися ні з часом, ні з вихідними. Ми виходили на роботу і намагалися створити всі умови для наших людей, щоб їм було комфортно. Але склалася така ситуація. Ми повинні розуміти один одного. Якщо надходитимуть продукти, ми повернемося до того, як було, – зазначила директорка.

Також наголосила: якщо продуктів не буде, доведеться харчуватися за власні кошти. Крім того, вимушених переселенців наразі фінансово підтримує держава. Тих же, хто ще не отримує такі кошти, годуватимуть безплатно, використовуючи, як уже зазначалося, продукти з резерву.

Наразі продуктів, за попередніми оцінками, має вистачити до кінця Великодніх свят. Надалі підтримку пообіцяли депутати, підприємці та штаб гуманітарної допомоги Славутської міської ради.

Станом на сьогодні під опікою навчального закладу перебуває 116 осіб. Приблизний розрахунок продуктів, необхідних для того, аби нагодувати стільки людей: по 100 грамів м’яса – це 10 кг, 5-6 кг крупи або вермішелі на три рази – це уже 18 кг. Окрім цього потрібно сардельки, риба, чи щось м’ясне, а також в середньому 6 кг овочів, повідомляють у пресслужбі виконавчого комітету Славутської міської ради.

Детальніше – у сюжеті.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook