Новини
Духовність

На місці древнього монастиря на Хмельниччині провели Великоднє богослужіння

Просто неба, на місці давнього скельного монастиря і церков XII і XVIII століть, вперше за майже 100 років у селі Маліївці на Дунаєвеччині відбулися Великодня служба та освячення пасок. Зробили це місцеві мешканці не лише задля відродження традиції молитися там, де це робили предки, а й, певним чином, вимушено, оскільки діюча у селі церква досі належить Московському патріархату.

До Великодньої служби просто неба у Маліївцях готувалися завчасно. Ще на початку тижня склали план та взялися готувати місце для святкового богослужіння та освячення пасок.

Під час толоки планували прибрати огорожу, яка втратила актуальність, вирізати паросль, прибрати сміття, поремонтувати стики труби, яка пропускає воду, через що руйнуються скелі і печери.

Просимо усіх на підмогу на толоку. Якщо гуртом – там на дві години роботи, – заохотила організаторка заходу – директорка Малієвецького обласного історико-культурного музею Анастасія Донець.

Бажаючих допомогти виявилося чимало, розповіла вона згодом. Традиційно після гарної праці всіх волонтерів пригостили смачною кашею з казана.

Попрацювали і каші з казана смачнющої поїли: і пісної, і масної на вибір наварили) Хто не попав – сам собі винен, – написала Анастасія.

Як і планували, Великоднє богослужіння та освячення кошиків провели на місці молитви предків, відновивши при цьому історичну справедливість. Провів службу Владика Марк, титулярний єпископ Дунаєвецький Православної Церкви України.

Ми молились за наших воїнів, за Перемогу і Мир. Ми так довго йшли до своєї церкви, але сьогодні ми тут,прокоментувала Анастасія Донець.

Та ще раз подякувала всім, хто долучився до толоки та дав можливість малієвчанам реалізувати свої плани.

Великоднє богослужіння – перше, яке провели на місці давнього скельного монастиря. Проте – не останнє, пообіцяла директорка музею.

Після Великодня і надалі будемо мати в селі українську молитву – і на Провідну неділю і далі за розкладом. Хто боїться що це разова акція – не переживайте, у нас буде свій український священник і на неділю, і на хрестини, і на вінчання, і погребіння. Поки що біля хреста на водоспаді, потім швидко покладемо дерев’яну безфундаментну каплицю (поки не відбудуться там археологічні розкопки, будь-яке будівництво – недопустиме), – написала Анастасія.

Детальніше про службу на Провідну неділю інформацію буде оприлюднена додатково.


Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook