Новини
Суспільство

Чорнобильці з Хмельниччини поділилися спогадами про ліквідацію наслідків катастрофи

Минуло 36 років з того дня, коли над Україною здійнялась нищівна хмара радіаційного вибуху. Мешканці області сьогодні вшановують пам’ять загиблих ліквідаторів на ЧАЕС, а також дякують живим Героям, які прийняли бій з “мирним атомом”.

Щоб висловити слова вдячності героям-ліквідаторам за подвиг, надзвичайники Хмельниччини разом із головою Хмельницької обласної ветеранської асоціації ветеранів війни та цивільного захисту Сергієм Гриником завітали до Аполлінарія Швеця та Ростислава Жука. Вони були у рядах сотень тисяч наших співвітчизників, які зупинили стихію некерованої ядерної реакції.

Чорнобильці поділилися із гостями спогадами про ліквідацію наслідків катастрофи. Зокрема, Аполлінарій Григорович брав участь у відкачуванні «важкої» води з-під реактора та очолював першу групу вогнеборців Хмельниччини чисельністю 60 осіб на десяти пожежних автомобілях, яка була відправлена 9 травня 1986 року.

Колишній начальник відділу цивільної оборони Управління пожежної охорони Хмельницького облвиконкому полковник Ростислав Жук розповів, що вказівка вирушати до ЧАЕС прийшла у листопаді, а готуватися на виїзд до Чорнобиля розпочав ще у кінці літа у Тернополі.

Мені сповістили: звичайна аварія з дуже неприємними наслідками. Все приховувалося. Вся інформація була секретна. Але мені вдалося частково з’ясувати правду і стало зрозуміло: аварія на Чорнобильській атомній – значно серйозніша, бо ліквідатори, які першими виїхали на місце – померли. В самому райцентрі – Чорнобилі, так дивно, на балконах ще сушилися рушники, одяг, дитячий візок стоїть і жодної людини… Як місто-привид. І тільки ліквідатори ходять… І тиша. Біля атомної був ліс і всі ялинки руді. Тепер їх називають Рудим лісом, але спочатку від побаченого кров холола. А на вахті (вхід до станції ЧАЕС — ред.) стояли 18-річні хлопці строковики. Стояли на вахті по шість годин.. Діти… – поділився страшними спогадами чорнобилець.

Щиросердно дякуємо чорнобильцям, які поруч з нами! Дякуємо живим Героям, які сьогодні стоять на варті безпеки на діючих атомних електростанціях! Висловлюємо сподівання, що людство більше ніколи не зіштовхнеться з таким жахіттям!

Автор: Наталя Кошай

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook