Новини
Суспільство

Тоталітарну символіку на пам’ятнику у Кам’янці “декомунізували” фарбою

Не збили, а замалювали білою фарбою кам’яні серпи та молоти на постаменті, на якому встановлений танк, у Кам’янці-Подільському. Такий метод “декомунізації” помітили активісти, які наразі ретельно відслідковують процес позбавлення від символіки епохи Радянського Союзу по всій території України. Вони ж вважають, що демонтувати годилося б не лише головні державні емблеми СРСР, розміщені на постаменті, а й сам танк. Щоправда, з цим на Хмельниччині виникають певні складнощі.

Дивну “декомунізацію” зафіксували та виклали на Фейсбук-сторінці проєкту Декомунізація. Україна, супроводивши коментарем:

Кам’янець-Подільська владо, ви серйозно? Пофарбувати серпи і молоти у біле – це не декомунізація.

Судячи з фото, вирішили поки що не декомунізовувати на постаменті, навіть фарбою, і гвардійський знак, який був заснований 21 травня 1942 року та припинив своє існування у зв’язку із розпадом СРСР.

Пам’ятник танкістам 4-ї танкової армії генерал-лейтенанта Дмитра Лелюшенка та 10-го гвардійського Уральського добровольчого танкового корпусу генерал-майора Євтихія Бєлова відкрили 9 травня 1947 року. На постамент підняли Т-34, який на прохання кам’янчан надав Маршал Радянського Союзу Іван Конєв. У спорудженні постаменту брали участь місцеві майстри-каменярі, зокрема, гвардійський знак, серп та молот, написи на камені виконав Владислав Марчевський – відомий кам’янецький довгожитель, який прожив до 105 років, зазначено в інформації kamienec.livejournal.com.

Комуністичну символіку з постаменту намагалися прибрати ще у 2016 році. Проте на засіданні виконавчого комітету Кам’янець-Подільської міської ради тоді “за” рішення «Про демонтаж символів «серп і молот» було віддано лише один голос.

Минулого року напередодні Дня Незалежності на постаменті під танком з’явилися ось такі написи, нанесені невідомими особами.

Наразі пам’ятники танкам або пам’ятники-танки масово почали демонтовувати по всій Україні. У Кам’янці ж, схоже, з цим не поспішають. Хоча, як зазначають у коментарях місцеві мешканці, частково меморіальний комплекс таки “декомунізували” – зняли зірку з “вічного вогню”, розташованого біля підніжжя постаменту.

Бронзову зірку з вічного вогню зняли, а красні звьозди не позамальовували)) А для чого, вони ж не бронзові ))прокоментувала під фото письменниця-кам’янчанка Лора Підігрна.

А співзасновник проєкту “Декомунізація. Україна” Вадим Позняков додав:

Та і танк треба прибрати теж.

Не поспішають “попрощатися” з танком у сквері Танкістів і в Хмельницькому. Як аргумент проти знесення цього пам’ятника, міський голова Олександр Симчишин навів те, що цей танк “давно ідентифікований як український”.

Його вже кілька разів фарбували, синьо-жовті кольори наносили на башту. Тому вважаємо його українським і він буде, як символ нашої перемоги над ордою, над совком, над постсовком, – зазначив міський голова.

Не всі хмельничани з таким рішенням погоджуються, тож дискусії щодо подальшої долі модифікованого Т-34 (який збирали з деталей танків різних років випуску), у місті тривають.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook