Новини
Суспільство

В Україні різко підскочив готівковий курс долара на чорному ринку

В Україні минулого тижня було зафіксовано різке зростання курсу валют на чорному ринку. Так, наприкінці квітня він виріс на цілі 84 копійки та зрештою досяг 33,63 грн за 1 американський долар. Водночас продати валюту можна було за 33,51 грн. Далі розберемося в причинах цього.

Чому так сталося

Вивчивши динаміку валют, можна зробити висновок, що процес валютного подорожчання почав відбуватися наприкінці минулого тижня. Найвідчутніший стрибок прийшовся на останні дні. Якщо 24 квітня за 1 долар потрібно було заплатити 32,67 грн., то вже 27 квітня — 33,63 грн. Причому це ціни «з рук», тобто небезпечна угода, про що говорить і уряд країни: у разі таких покупок можна залишитися ошуканим. Тому варто подумати двічі.

Проте в умовах воєнного часу українці практично не мають інших способів купівлі американської валюти. Із самого початку військових дій на території України, тобто з 24 лютого, спеціальною постановою Нацбанку було заборонено продавати іноземну валюту фізичним особам. Тільки у квітні місяці стала можливою реалізація так званого надлишку: різниця між тим, що люди їм здали, і тим, що вони продали.

Водночас офіційний курс залишається фіксованим та не змінюється. Але на вулицях того ж Києва можна виявити відкриті і працюючі спеціалізовані обмінники валют. Вони продовжують функціонувати у звичному режимі та їх ніхто не закриває. Нацбанк не впливає на них і не регулює їхню роботу, а також не може диктувати правила в умовах воєнного часу. Фактично вони встановлюють свої правила, оскільки відправити перевіряючого в таку фінкомпанію та скласти акт неможливо з низки причин. Одна з них – нестача співробітників, здатних виконувати подібну роботу.

Як купити валюту

Сьогодні найкращі мобільні казино – можливість грати на валюту з будь-якої точки земної кулі. Достатньо тримати під рукою мобільний пристрій. Зараз українці мають кілька варіантів купівлі долара: в обмінниках фінансових компаній, на чорному ринку або в касі банку. Купувати можна лише готівкову валюту. Безготівковий продаж через банківські мобільні програми й системи банкінгу не працює.

З наданих можливостей купівля валюти на чорному ринку практично для більшості є найбільш привабливою та доступною. Але навіть тут час від часу відчувається нестача іноземної валюти, оскільки курс збільшується, а водночас зростає попит на покупку доларів. Долара, справді, у країні наразі не вистачає, і щоби його знайти, необхідно витратити чимало часу. Займатися цим, звісно, ​​є бажання й можливість далеко не в кожного українця.

Організованих оптових поставок літаками готівкової іноземної валюти в Україну не відбувається через війну, що також певною мірою пояснює дефіцит. Різке зростання готівкового курсу долара на чорному ринку в останні дні пояснюють двома причинами: припинення поставок долара із сірого ринку в потрібному обсязі та набираючий обертів попит із боку вкладників, у яких закінчуються терміни депозитів.

Не лише банки недоотримують іноземну валюту в необхідному обсязі, а й громадянське населення не поспішає прощатися з доларами, навіть навпаки — докуповує їх за потреби. Вкладів практично немає. Люди зараз вважають за краще економити як час, так і кошти. Очевидно, що ситуація не вирішиться найближчим майбутнім, але поки про це говорити не доводиться.

Автор: Адміністратор сайту

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook