Новини
Суспільство

На Хмельниччині лісівники виготовляють продукцію для фронту

Не лише саджанці дерев, а й овочі, вирощують лісівники одного з лісгоспів Хмельниччини. Аби допомогти військовим та тим українцям, які потерпають від російської агресії, працівники держпідприємства «Ярмолинецький лісгосп» також займаються виготовленням продуктів тривалого зберігання та швидкого приготування. А ще планують поставити виробництво на більш потужні рейки.

Лісівники Ярмолинеччини з початком повномасштабного вторгнення Росії на територію України перейшли на воєнні рейки. Розробили спеціальну рецептуру та оформили нову серію продукції згідно зі всіма стандартами. Наразі вони виготовляють сухі супи, каші та тушкованки.

Наші воїни, принаймні, якась частина їх, знають про нашу тушкованку, про наші сухпайки – супові та борщові набори, чаї та іншу продукцію, яку ми поставляємо сьогодні як гуманітарну допомогу для Збройних сил України, – розповідає директор держпідприємства “Ярмолинецький лісгосп” Іван Кирилюк.

Овочі лісівники вирощують самостійно, тому продукція – екологічно чиста. У розсадниках та на зораних землях почали садити овочеві культури. У всіх лісництвах підприємства уже посадили картоплю, цибулю, часник, посіяли моркву, буряк та зелень. Готуються також садити розсаду помідорів, перцю та капусти.

Є у лісівників і яблуневі сади, тож спілі плоди не лише продають, а й готують з них сухофрукти для компотів та кулінарії. Обробляють усе механізовано: кожне деревце – сортове, і гарно родить. За словами Івана Кирилюка з одного дерева можна зібрати від 60 до 100 кілограмів яблук.  

Також протягом кількох років вирощують лісівники малину, ожину, полуницю та смородину. Ягоди вирощують уже кілька років – для вітамінних чаїв та споживачів свіжих плодів. Кущі смородини також лають надую на хороший врожай, адже суцвіття вже позав’язувалися у плоди.

Ростуть на плантаціях господарства і молоді ялинки. Їх готують до новорічних свят українцям, адже ялинки Ярмолинецького лісгоспу мають попит не лише у мешканців сусідніх областей або подолян. Їх також реалізовують у східних та південних областях України.  

Поки новорічні деревця підростають, працівниці лісгоспу допомагають українському війську – виготовляють продукти швидкого харчування. Пакують їх у фірмові упаковки, всередину ж кладуть гречку, сушену картоплю, моркву, цибулю, печериці, сіль, лаврове листя.

Уся харчова продукція місцевої торгової марки екологічно чиста, сертифікована та погоджена усіма відповідними структурами. За словами директора держпідприємства, їхня продукція – унікальна в плані якості та зберігання. Також на кожному упакуванні є оригінальні та традиційні для воєнного часу побажання воїнам.

Найближчим часом лісівники планують підписати контракт з Міноборони та поставити виробництво так званої побічної продукції лісництва на більш потужні рейки. Збираються придбати одну-дві виробничі лінії, аби мати змогу забезпечити якомога більше воїнів та тих українців, що потерпають від російської орди необхідними екологічно чистими та якісними продуктами.

Відео: Перший Подільський

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook