Новини
Інфраструктура

Проблему з нестачею пального на Хмельниччині планують розв’язати найближчим часом

Тиждень-два знадобиться на те, аби автовласники перестали відчувати нестачу пального на заправках, що наразі є проблемою не лише для мешканців Хмельниччини, а й інших регіонів України. Такі прогнози зробив під час свого звернення до громади начальник Хмельницької ОВА Сергій Гамалій. Також він зазначив, що пальне, швидше за все, буде коштувати дорожче.

Щодня мешканці Хмельниччини, що мають власний транспорт, влаштовують своєрідні “квести” в пошуках АЗС, де можна купити, навіть лімітовано, пальне. У різноманітних спільнотах у соцмережах щодня можна побачити десятки повідомлень типу: “Де є пальне у такому-то місті?”, “Стояла на заправці три години, поки заправилася”, “Стояв на заправці дві години – пальне закінчилося в мене перед носом”. Попри те, що з владних кабінетів неодноразово звучали заклики менше користуватися приватними автомобілями, аби дати можливість забезпечити пальним транспорт критичної інфраструктури, не всі водії дослухалися до рекомендацій.

В результаті – нестача пального позначається на житті не лише автовласників, а й тих, хто такого не має. У Шепетівці від сьогодні, 7 травня, через дефіцит пального призупинили роботу громадського транспорту. У Хмельницькому, вимагаючи вищих тарифів, страйкували таксисти, оскільки нестача пального та ріст цін на нього призвела до того, що водії працюють майже у збиток.

Причини дефіциту бензину та “дизелю” на заправках також пояснювали неодноразово: ворожі обстріли нафтобаз, блокада портів, ракетний удар по Кременчуцькому нафтопереробному заводу. Єдиний постачальник пального в Україну наразі – Євросоюз, проте цю логістику ще потрібно налагодити, а на це потрібен час. Крім того, під час війни держава не може врегулювати ціну на нього, тож коли канал постачання буде налагоджене, водіям варто готуватися до того, що пальне буде дорожче, ніж зараз. Про це говорив у вчорашньому зверненні до подолян Сергій Гамалій, начальник Хмельницької обласної військової адміністрації.

Налагодити більш-менш стабільне постачання пального, за словами посадовця, розраховують протягом найближчих тижня-двох. Протягом цього часу автовласників вкотре попросили утриматися від користування приватним транспортом та усвідомити нарешті пріоритети.

У держави є необхідність першочергово забезпечувати пальним Збройні Сили, рятувальні служби, медиків, поліцію та усіх, хто безпосередньо задіяний у захисті держави та у допомозі людям, – наголосив Сергій Гамалій.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook