Новини
Духовність

З поліцією та тривожними дзвонами у Шепетівці вирішували долю кафедрального собору (ВІДЕО)

Близько двох тисяч людей вчора, 7 травня, зібралися біля будівлі Свято-Михайлівського кафедрального собору Шепетівської єпархії УПЦ (МП), аби обговорити перехід релігійної громади до Православної Церкви України. Не обійшлося на зібранні без поліції, оскільки парафіяни з обох боків були налаштовані рішуче. За підсумками зібрання в УПЦ (МП) заявили про провокацію, влаштовану очільником Шепетівської громади.

Нагадаємо, неспокійно біля кафедрального собору у Шепетівці було від вчорашнього ранку, коли група активістів перекрила та заблокувала вхід до храму. Попри це, як повідомляє одне з місцевих ЗМІ, частині вірян УПЦ (МП) вдалося потрапити всередину храму.

Увечері біля кафедрального собору зібралися кілька сотень шепетівчан. Віряни, які прагнуть залишатися в УПЦ (МП), перебували на сходах собору, решта (за приблизними оцінками – близько півтори тисячі осіб), які прийшли підтримати перехід до ПЦУ, розташувалися на подвір’ї. Між обома групами шепетівчан стояли правоохоронці.

За словами очевидців, проведення зібрання дещо ускладнювалося тим, що у соборі постійно били в дзвони. Тож тих, хто виголошував промови, було не дуже добре чути. Паузу зробили лише під час виступу Шепетівського міського голови Віталія Бузиля. Закликавши присутніх не піддаватися на провокації, очільник громади сказав, що шепетівчани мають прийняти рішення у демократичний спосіб.

Моя позиція – в місті Шепетівка і вцілому в Україні не має бути церкви, яка керується з Москви, – додав міський голова.

Після того, як усі бажаючі виступили або принаймні, спробували це зробити під звуки дзвонів, у присутніх на зборах почали збиратися підписи. “За” перехід до Православної Церкви України проголосували близько півтори тисячі осіб. (За даними на 01.01.2020 року населення Шепетівки становить 41 189 осіб. – ред.)

“Незаконне зібрання на порозі храму”

Висловилися щодо зборів, що відбулися у Шепетівці, і в Синодальному інформаційно-просвітницькому відділі УПЦ (МП). Зібрання біля кафедрального собору там назвали незаконними, а слова міського голови про “церкву, яка керується з Москви” – маніпулятивними.

Ми намагалися пояснити меру, що він обманює, адже наша Церква аж ніяк не керується з Москви. Проте він поводив себе так, ніби ми всі порожнє місце. Збори людей, які не мають жодного відношення до релігійної громади, вирішували нашу долю. У нас в місті є безліч конфесій, хто зібрався перед собором і голосував за перехід парафії УПЦ в «ПЦУ» – абсолютно невідомо. Усі наші парафіяни, яких було близько 500 осіб, засвідчили свою вірність Українській Православній Церкві, та їх вибір мера та його помічників не цікавив. Проте мер вже написав у себе у фейсбук, що парафія одноголосно вирішила перейти в «ПЦУ»,цитують на сайті УПЦ (МП) настоятеля храму протоієрея Михаїла Мацолу.

На ніч у храмі залишилися чергувати віруючі, аби вранці звершити Божественну літургію.

Щодо подальших дій, які стосуватимуться долі кафедрального собору, настоятель храму сказав таке:

Відомо, що завтра буде скликана сесія, де будуть приймати рішення про нашу парафію. Я вважаю, що всі ці дії можновладця  – це перевищення його посадових обов’язків, порушення Конституції України та Міжнародної Конвенції з прав людини.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook