Новини
Культура

Артефакти війни збирають для двох музеїв у Хмельницькому

Військові однострої, особисті речі бійців, розірвані снаряди, таблички зі слідами від куль та інші докази російської агресії збирають у Хмельницькому для музею історії міста. У спеціально створеній експозиції можна побачити речі, історія яких починається ще з 2014 року. Також у місті триває облаштування повстанської криївки, яку планують відкрити у приміщенні тиру спортивно-культурного центру «Плоскирів».

За словами працівників музею історії міста, історія має тенденцію повторюватися циклічно. Тому тут збирають докази війни для майбутніх поколінь, аби ті вчилися на помилках попередників.

Сьогодні ж до музею історії міста часто приходять вимушені переселенці. Розповідають під час візитів і свої історії. Іноді серед експонатів люди бачать і знайомі речі.

Приносити до музею можна не лише речі, що нагадують про війну, а й аудіорозповіді, документи та світлини.

Ці матеріали в майбутньому засвідчуватимуть, як Україна давала відсіч російській збройній агресії та об’єдналася, згуртувалася. Для цього ми збираємо експозицію, щоб люди розуміли, який це був єдиний порив, розуміли, що Україна єдина та стійка, – пояснила журналістам МТРК Місто наукова співробітниця музею історії міста Оксана Собко.

Тим часом у мікрорайоні Гречани тривають роботи над облаштуванням інтерактивного музею-криївки, який відтворюватиме частину історії повстанського руху та діяльності Української повстанської армії на теренах Хмельницької області. За словами істориків, у середині ХХ століття тут налічувалося близько 200 криївок – військово-оборонних  споруд, розташованих під землею. Відродити знання про подібні схрони та популяризувати історичну добу УПА і взялися у спортивно-культурному центрі «Плоскирів».

Облаштовувати новий музей почали в лютому поточного року. Планується, що він буде інтерактивним – після екскурсій відвідувачі зможуть випробувати свою вправність у стрільбі в тирі. А в міні-друкарні – надрукувати свою повстанську листівку. Також для дітей організовуватимуть квести.

Поки кімнаті у тирі надають вигляду справжньої криївки, обшиваючи стіни деревом, подолян просять допомогти з експонатами. Приносити можна речі радянської епохи: скрині, шафи, текстильні вироби, посуд. Більше інформації про речі, які потрібні для створення експозиції, можна отримати за телефоном (067) 381-44-38.

Читайте також: Вітраж з радянським орденом на музеї у Славуті завісили українською символікою

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook