Новини
Без категорії

Вітраж з радянським орденом на музеї у Славуті завісили українською символікою

Декомунізація на Хмельниччині скрізь відбувається по-різному. Десь радянську символіку “зносять” швидко та рішуче, десь діють обережно, десь намагаються, так би мовити, хитрувати. Іноді навіть буває складно зрозуміти, чи відсутність рішучості у викреслюванні всього, що нагадує про комуністичний режим, викликана бажанням дотриматися закону, чи якимись іншими чинниками.

Владі Кам’янця уже дорікнули тим, що “замалювати фарбою серпи та молоти” – не значить декомунізувати. У Хмельницькому досі тривають дискусії щодо танку, встановленого на перетині вулиць Кам’янецької та Сковороди.

У Славуті днями почали активно обговорювати видозмінену будівлю міського історичного музею, однією з окрас якого довгі роки був вітраж “Орден Перемоги”, розміщений над головним входом. Наразі він закритий банером зі стилізованим зображенням українського державного прапора та герба.

На відміну від кам’яних серпів та молотів на постаменті під танком у Кам’янці, величезні вікна, з яких складається вітраж у славутському музеї, не можна просто зняти – їх потрібно чимось замінити. В умовах війни, коли кожна вільна гривня йде на допомогу фронту, на підтримку переселенців, на укріплення економіки, такі витрати, зрозуміло, не на часі. Тож до перемоги України вітраж, швидше за все, так і залишиться прихованим.

А славутчани тим часом іронізують щодо трьох зразків техніки, розміщених біля входу до музею. Їх містяни також пропонують осучаснити: “трактор на інший бік від входу переставити і до БТР мотузку прив’язати”.

Довідка: Славутський історичний музей відкрили 8 травня 1985 року.
Заклад працює у побудованому за індивідуальним проєктом (автор — хмельницький архітектор Н.В. Чекерда) двоповерховому приміщенні. Площа експозиції становить 424 квадратні метри. Приміщення музею прикрашають твори монументального мистецтва: вітраж «Орден Перемоги», мозаїчне полотно «Робітник», гобелен «Козак Мамай». Експозиція містить понад 2 000 експонатів.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook