Новини
Духовність

У Хмельницькому планують відкрити Центр лікування воєнних травм

Вищу духовну семінарію Святого Духа, яка розташовується у місті Городок Хмельницького району, планують перенести в обласний центр. Наразі у Хмельницькому зводять будівлю, в якій розміщуватиметься духовний заклад. Частину приміщень у ній згодом планують віддати під Центр лікування воєнних травм, де проходитимуть реабілітацію українці, котрі постраждали від війни.

З ініціативою створення такого осередка психологічної реабілітації у Хмельницькому виступили єпископи Кам’янець-Подільської дієцезії.

Як розповів виданню CREDO радник започаткованого проєкту отець Олександр Халаїм, поки що остаточно не вирішено, яку саме допомогу надаватимуть у новоствореному центрі. Можливо, психологічну реабілітацію там проходитимуть діти, можливо, військові, які повернуться із зони бойових дій. Остаточно визначитися планують до кінця вересня, зваживши на інші подібні заклади у Хмельницькій області, які надають схожі послуги. Тож обиратимуть ту сферу діяльності, яка буде найменше представлена на теренах краю.

Крім психологічної допомоги, у майбутньому Центрі лікування воєнних травм хочуть, по можливості, надавати частково і медичну допомогу – ту, яка не потребує отримання відповідних ліцензій.

Точно в одній частина будівлі діятиме семінарія, а в другому крилі — центр реабілітації для військових, сімей військовослужбовців та дітей. Це буде комплекс. Якщо будуватиметься ще один корпус, то там надаватимуть професійну медичну допомогу. А поки що схиляємося до того, що це буде центр психологічної та психотерапевтичної допомоги і по змозі – реабілітаційний центр, де військовослужбовець протягом 10-15 днів зможе наново віднайти себе, усвідомити травму і отримати допомогу в подоланні цієї травми, – прокоментував виданню отець Олександр.

Наразі будівельні роботи з будівництва приміщення для семінарії та Центру лікування воєнних травм триває. Процес трохи гальмується через те, що робітників зараз знайти дещо проблематично – чимало чоловіків потрібних спеціальностей захищають країну на фронті. Проте у заплановані терміни все ж планують вкластися та відкрити новий центр восени.

Коштами допомагають доброчинці з Польщі, Канади та міжнародна благодійна організація “Допомога Церкві в потребі”, яка надалі допоможе забезпечити центр медичним обладнанням.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook