Новини
Суспільство

“Городи Перемоги” висаджують на Хмельниччині селяни

Долучившись до всеукраїнської ініціативи “Сади Перемоги”, селяни на Хмельниччині стали “бійцями” продовольчого фронту. На вільних земельних ділянках члени громад по всій області висаджують сільськогосподарські культури, які мають зміцнити продовольчу безпеку держави в умовах, коли частина територій через російську агресію є непридатними для посівної кампанії або окуповані ворогом. Допомогають подолянам тримати продовольчий фронт також переселенці.

Нагадаємо, всеукраїнська ініціатива “Сади Перемоги” реалізується спільно з Міністерством розвитку громад та територій України і Міністерством аграрної політики.

Хмельниччина – край, що завжди славився родючими землями та працьовитими хліборобами, тому громади області активно відгукнулися на заклик зростити на вільних земельних ділянках наші “Сади Перемоги”,повідомляють у Хмельницькій ОДА.

Так, у Карачієвецькому старостинському окрузі, що на Віньковеччині, місцеві мешканці на двох гектарах землі висадили 11 тонн картоплі. Як розповів староста округу Іван Фішерюк, земельну ділянку, насіннєвий матеріал і сільськогосподарську техніку надали місцеві господарі, а саджали картоплю всі мешканці села Карачіївці гуртом. Долучився до праці і переселенець з Херсонщини, який мешкає у громаді. Зібрану картоплю використовуватимуть для потреб внутрішньо переміщених осіб, що знайшли прихисток в окрузі, та для формування гуманітарних вантажів бійцям, в разі необхідності.

У Маківській громаді з ініціативи внутрішньо переміщених осіб та за підтримки старости Михайлівського старостату Лариси Керничної в одному із сіл земельну ділянку також засадили картоплею, а також столовим буряком, огірками, морквою та цибулею. Також тут відновили роботу колишньої теплиці.

В Городоцькій громаді до городнього фронту долучилися освітяни. Вони посіяли моркву, буряк та цибулю. Крім того, спільно з внутрішньо переміщеними громадянами посадили молоді яблуні.

У Чемеровецькій громаді до всеукраїнської акції долучився колектив Красноставської гімназії. У теплиці, яку подарував місцевий агрохолдинг, зібрали вже третій врожай зеленої цибулі, а невдовзі планують копати молоду картоплю. Також посадили капусту, помідори, редиску, перець. «Весняними» вітамінами уже пригостили дітей-переселенців з Харкова.

У Старосинявській громаді, за сприяння старост сіл, жителів та місцевих орендарів земельних ділянок, які виявили бажання приєднатися до участі в проєкті, підготовлено понад 5,2 га вільних земельних ділянок для висаджування картоплі. З насінням згодилися допомогти місцеві мешканці.

Як наголошують у Хмельницькій ОДА, до вирощування “Садів Перемоги” може долучитися кожен: у своєму домогосподарстві, на балконі чи прибудинковій ділянці. Партнери проєкту допомагають усім охочим вирощувати городину, проводячи спеціалізовані вебінари. Дізнатися про час їх проведення можна на сторінці у Фейсбук.

До слова, там наразі збирають фото городів, які влаштовують мешканці міст біля своїх будинків.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook