Новини
Інфраструктура

У Хмельницькому хочуть висадити кленів на 400 тисяч гривень

Оголошені наприкінці квітня управлінням комунальної інфраструктури Хмельницької міської ради торги на висадку дерев в обласному центрі у системі Prozorro не відбулися – заявився лише один учасник. Ймовірно, торги оголошуватимуть повторно. Якщо вони таки відбудуться, у Хмельницькому має з’явитися сотня молодих кленів, які обійдуться бюджету у понад 400 тисяч гривень.

Відповідно до технічного завдання, доданого до тендерної документації, йдеться про посадку у Хмельницькому 100 саджанців клена Фрімана Армстронг. До переліку робіт, крім власне самих саджанців, входить також підготовка вручну стандартних місць для садіння дерев та кущів, сам процес посадки, догляд за деревами та перевезення 38 тонн води спецтранспортом на відстань 10 кілометрів. Заявлена вартість робіт – 411 705,12 гривні.

У департаменті інфраструктури зазначили: дерева саджатимуть в готові лунки, на місці раніше вирізаних аварійних. Такі місця є як у середмісті Хмельницького, так і в інших мікрорайонах. Тобто про якусь окрему алею з кленів не йдеться.

Нагадаємо, минулого року нова кленова алея з’явилася поруч з парком Франка.

Дещо ускладнює процедуру проведення торгів та оплати роботи виконавця воєнний стан. Якщо тендер таки відбудеться, не виключено, що із підрядником розраховуватимуться по його завершенні.

Довідка: Клен Фрімана – це гібрид червоного клена (a. rubrum) та цукристого (a. saccharinum). Він увібрав усе найкраще від своїх “батьків”: міцну структуру, привабливу форму та ефектний осінній колір листя від червоного клена, а витривалість та швидкий ріст від сріблястого.  Клен Armstrong росте вертикально, форма крони спочатку колоновидна, з часом – яйцеподібно-колоновидна або вузько-пірамідальна. Максимальний розмір дорослого дерева може досягати 15-20 м заввишки (10 м у віці 25 років), при цьому зберігаючи струнку “фігуру” – до 3 м в діаметрі. Влітку колір листя смарагдово-зелений на зовнішній частині та сріблясто-блакитний на протилежній. Осіннє забарвлення листя вражає своєю палітрою – маслянисто-жовтий колір розмитий відтінками рубіново-червоного. Це жіночий сорт, тому навесні з’являється червонокриле насіння. Дерево стійке до вітрів та морозів.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook