Новини
Суспільство

Гемаконтейнери від Червоного Хреста отримав обласний центр крові у Хмельницькому

Товариство Червоного Хреста України передало 2 тисячі гемаконтейнерів для Хмельницького обласного центру служби крові. Матеріали призначенні для збору, зберігання і транспортування донорської крові.

Гемаконтейнерами, які отримали у Хмельницькому, користуються в різних країнах світу. Використовують їх також у службах крові у всіх регіонах України. Об’єм такого контейнера – 450 мілілітрів – це стандартна доза, яку зазвичай беруть в донора.

Зроблені гемаконтейнери з полівінілхлориду – м’якого пластику. Вони стерильні та герметичні, завдяки чому кров, отримана від донора, не витікає. Кров у них може зберігатися протягом місяця, розповів заступник директора Хмельницького обласного центру служби крові Ярослав Столяр. Та зазначив: отримана від Червоного Хреста України допомога – суттєва, адже забезпечити центр крові такими контейнерами не кожен може.

Нагадаємо, донорами можуть бути люди від 18 років. Абсолютні протипокази для процедури: 

  • хвороба або зараження вірусним гепатитом В або С,
  • вживання ін’єкційних наркотиків,
  • зараження ВІЛ.

Тимчасові протипокази:

  • захворювання на COVID-19 і місяць після нього,
  • вживання ліків, за винятком вітамінів й харчових добавок,
  • вживання алкоголю в день здачі крові або напередодні,
  • переливання крові протягом останніх 4 місяців,
  • татуювання або пірсинг протягом того ж часу.

Жінкам не можна здавати кров під час менструації і протягом 3 днів після неї, а також під час вагітності і протягом 6 місяців після пологів.

Наразі для забезпечення потреб донорської крові вистачає, запевняють у  Хмельницькому обласному центрі служби крові. Особливо жваво краяни стали долучатися до донорства  після того, як популяризацією процедури зайнялися волонтери.

Відео: Nagolos TV

Нагадаємо, у Хмельницькому Товариство червоного Хреста опікується також переселенцями, забезпечуючи їх продуктовими та гігієнічними наборами.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook