Новини
Інфраструктура

У Хмельницькому може зрости вартість проїзду в громадському транспорті

Можливість підвищення вартості проїзду анонсував в ефірі місцевого телебачення Хмельницький міський голова. Конкретні дати та цифри Олександр Симчишин не назвав, проте припустив, що переглянути ціни на проїзд можуть після того, як стабілізується ситуація з пальним на заправках та буде відома його вартість.

Проблему з пальним, яка виникла в Україні через ворожі обстріли нафтобаз, блокаду портів, ракетні удари по Кременчуцькому нафтопереробному заводу, ще більше ускладнило життя автовласників рішення держави регулювати ціни на нього. Придбати пальне наразі можна, відстоявши кількагодинну чергу (якщо пощастить) або, без черги, через тих, кого водії називають “баригами”. В першому випадку – пальне коштує стільки, скільки дозволила держава, в другому – дещо дорожче.

Проте, кількатижневі муки власників автомобілів, схоже, добігають кінця. Вчора було оголошено про те, що Кабмін вирішив призупинити державне регулювання цін на пальне. Очікується, що після цього ціни на бензин виростуть до 58 грн/л, за дизпаливо – 52 грн/л, а черги на АЗС та дефіцит бензину залишаться у минулому. Спекулянтів та тих, хто підвищуватиме ціни на пальне безпідставно і суттєво, пообіцяли карати на державному рівні.

Натомість здорожчання пального, природньо, призведе до росту цін на все, де воно так чи інакше задіяне. Зокрема, до збільшення тарифів на проїзд у громадському транспорті. Саме про це говорив днями Хмельницький міський голова в ефірі місцевого телеканалу.

Як розповів міський голова, електротранспорт у місті від початку війни працює у штатному режимі, не зменшуючи кількості транспорту на маршрутах. Натомість приватним перевізникам доводиться випускати на кілька десятків менше машин.

Нам вдається утримувати діючий тариф коштом дотації з міського бюджету. На цей рік передбачено близько 12 мільйонів гривень для приватників перевізників та 120 мільйонів гривень – для “Електротрансу”. Якщо вартість пального буде 50-60 грн/л, тоді об’єктивно доведеться підіймати вартість проїзду”, – сказав міський голова.

Та наголосив: переглядатимуть вартість проїзду у громадському транспорті тоді, коли ціна на пальне стабілізується. Зважаючи на рішення Кабміну про скасування держрегулювання цін на пальне, можна очікувати, що вартість його стабілізується найближчим часом. Тож незабаром можна очікувати і нових цін та тарифів у трансопртній мережі.

Нагадаємо, після останнього підвищення вартості, проїзд у хмельницьких тролейбусах коштує 5 гривень – за е-квитком та 6 гривень – при готівковому розрахунку (квиток у терміналі, квиток у водія, оплата через додатки в телефоні). Проїзд у хмельницьких маршрутках коштує наразі 8 гривень.

Обговорюючи останні новини у соцмережах, хмельничани прогнозують нові ціни на проїзд, називаючи цифри в межах 10-12 гривень. Одночасно у них виникають питання щодо ймовірного підвищення вартості проїзду у тролейбусах:

Яким боком електророгаті прив’язані до бензину чи соляри?

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook