Новини
Екологія

Хмельничани знову виявили у Південному Бузі мертву рибу (ВІДЕО)

Відео з рибою, що плаває у Південному Бузі догори черевом, поширили у соцмережах. Хмельничани нарікають не лише на неприйнятний стан найбільшої річки міста, а й на сморід, який чутно здалеку. Дехто припускає, що рибу могли отруїти. Інші ж стверджують: загибель риби – наслідок недбалості людей, які забруднюють водойму шкідливими викидами. Проте є й інше пояснення масовому мору риби у водоймах.

Нагадаємо, днями у соцмережах виклали відео, як з Південного Бугу тачкою вивозили з пів десятка чималих рибин, які виловили мертвими з води. Автор відео припускав: риба гине через забруднення річки стоками, які масово виводять в її береги.

Під новим відео з мертвою рибою, поширеним сьогодні, у коментарях знову пишуть про забруднення Південного Бугу несанкціонованими стоками, які роблять його непридатною ні для життя (риб), ні для відпочинку (людей).

Коментуючи відео, хмельничани пишуть:

Річка неприродного кольору з неприємним запахом. Очевидно, що вище за течією хтось скидає у річку токсичні відходи!

А як смердить коли переходиш міст, тай взагалі бридко глянути, не то, щоби навіть купатися. Я хотіла дістати ту рибу, але не вийшло. Мені здається, що та риба вже весь пляж проплила. Пісок також би потрібно почистити. Багато дуже якогось пінопласту, недопалків, великого каміння.

А куди течуть стоки з підприємств? Взяти хоча б з ринку – вся гидота стікає в Плоску, а потім у Буг.

Разом з тим, є й інша версія загибелі риби:

Звичайно, русло Бугу й Плоскої дуже забруднюється у середмісті, але щодо конкретної ситуації з мором товстолоба! (виявлені у Бузі мертві рибини лише товстолоби), то кажуть, що це інша причина – псевдомоноз риб.

Це схоже на епізоотію: спалах певного завхорювання риби. Чому? Тому що гинуть саме товстолобики. І до тоого ж гинуть в ставках по усій області. Навіть там, де вона не така брудна.

Довідка: Псевдомоноз – захворювання морських та прісноводних риб, що викликається вірулентними штамами бактерій. Хвороба виникає при зниженні температури, частіше за все з січня по березень, і супроводжується масовою загибеллю хворих риб, яка може досягати 30-40%

Висуваючи різні причини загибелі риби у Південному Бузі, всі коментатори сходять на тому, що стан річки – далекий від ідеального. До прикладу, вчора, окремо від новин про мертву рибу, у соцмережах опублікували фото річки та попросили оцінити її стан чисто візуально.

Оцінили хмельничани здебільшого так:

Помийна яма. На жаль. Я виросла тут, я купалась в цій річці ще маленькою. Вода була чиста. Не така як зараз. Знайомі з Раково розказували як робили злив каналізації і відходів у річку. “Головне, щоб під водою труба виходила, тоді не знайдуть”. Жах!!! І вони такі не одні ! Треба НЕГАЙНО провести інспекцію дна і власників приватних будинків з такою каналізацією штрафувати так, щоб продав той будинок, і ще на штраф не вистачило!

“Аромат” від Бугу такий, шо навіть від нього можна шось підчепити, а потім рік лікувати. Стан річки – жахливий.

Брудна багато стоків туди стікають. Я сам бачив багато труб коли він був спущений. І річка Плоска яка тече через парк теж має проблему з вкидами людських брудних скептиків. Треба, щоб місто організувало перевірку і комісію на рахунок цього.

А Ви самі не бачите, що ви з нею робите? Почистіть її замість того, щоб ставити туалети за великі гроші та завозити пісок. Туди ходять відпочивати дуже багато людей. А в воду неможливо зайти. Гидко та страшно!!!! (А там купаються наші діти)

Завтра у Хмельницькому, з нагоди Дня Південного Бугу відбудеться панельна дискусія «Екологічний стан річки Південний Буг у межах міста Хмельницького та шляхи його покращення». Всі, кому не байдужа доля річки, можуть долучитися: м. Хмельницький, вул. Героїв Майдану 28, Обласна універсальна наукова бібліотека, 2 поверх, початок о 14-30, завершення о 18-00.

Також відбуватиметься онлайн-трансляція на сторінці відділу літератури іноземними мовами Обласної універсальної наукової бібліотеки.

Фото та відео: Хмельницький LIVE

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook