Новини
Суспільство

На Хмельниччині завершують посівну

Повністю виконали, а подекуди – перевиконали: на Хмельниччині аграрії практично завершили сівбу ярих культур. Поля області засіяли соєю, кукурудзою та соняшником. Триває посадка картоплі, завершується посів та висадка розсади овочевих культур.

За інформацією Хмельницької ОДА, ярину посіяли на площі понад 880 тисяч гектарів, що становить 99,5% до запланованого.

Кукурудзи на зерно посіяли стільки, скільки й планували – 260 тисяч гектарів, а от соняшника (164 тисяч гектарів) та сої (112 тисяч гектарів) – на 2% більше.

Одного з головних стратегічних продуктів українців – картоплі – посадили на площі у 66 тисяч гектарів. Це на 5 тисяч гектарів більше, ніж було минулого року. Овочеві культури висадили на 12 тисячах гектарів (на 2 тисячі гектарів більше, ніж минулоріч).

Продовжують на полях Хмельниччини сіяти гречку. Наразі посіяно 38% із 12 тисяч запланованих гектарів. Проте, як повідомили в ОДА, час в аграріїв ще є, адже цей, не менш стратегічний та дорогоцінний, продукт сіють наприкінці травня – на початку червня.

Фахівці тим часом прогнозують: через повномасштабне вторгнення Росії ціни на продукти цього року можуть суттєво зрости. Зокрема, зазначають: гречка може здорожчати до 100 гривень за кілограм.

За словами директора Міжнародної асоціації гречки Сергія Громова, причина таких прогнозів – припинення постачання з російського ринку.

Постачання фактично не здійснюється (50% надходило з Росії). Тому ми живемо на своїх ресурсах, а вони обмежені. У світі гречку купити ніде. Тож до нового врожаю (1 вересня) вона зникатиме з прилавків. Ми прогнозуємо, що найближчим часом ціна зросте до 100 гривень, хоча вона зараз надзвичайно велика, – цитує експерта видання agronews.ua.

Загальна посівна площа врожаю поточного року на Хмельниччині становить 1207 тисяч гектарів. У порівнянні з минулорічними показниками, це на 2 тисячі гектарів більше.

Там, де посівна вже завершена, аграрії взялися вже готуватися до жнив. Зокрема, ремонтують техніку та планують заготівлю паливно-мастильних матеріалів.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook