Новини
Екологія

Стан Південного Бугу обговорили у Хмельницькому

Про екологічний стан річки Південний Буг говорили в Хмельницькій обласній універсальній науковій бібліотеці. Панельну дискусію присвятили Дню Південного Бугу. Запросили на зустріч науковців, екологів, представників місцевого самоврядування та органів державної влади, громадських активістів. На онлайн-зв’язку були міжнародні експерти.

Нагадаємо, нарікають на стан річки хмельничани вже не перший рік. Останніми днями активно обговорюють загибель риби, яку фіксують в межах міської набережної. Та, попри нарікання, щороку хмельничани продовжують відпочивати на міському пляжі. Бо більше, власне, нема де. А цього літа, зважаючи на війну, яка триває в Україні, можливостей відпочити деінде, крім Хмельницького, ймовірно, буде ще менше.

Як розповіла одна з учасниць дискусії, завідувачка кафедри екології та біологічної освіти ХНУ Наталія Миронова, її присвятили проблемам, які наразі є в місті Хмельницькому.

Дуже важливо визначитися, наскільки місто впливає на річку і що потрібно зробити для того, щоб річка, річкові екосистеми, екосистеми притоків Південного Бугу були здоровими, щоб річка та люди разом існували і не просто не заважали одне одному, а й доповнювали одне одного, – прокоментувала Наталія Миронова.

На річку, якість її води, замулення впливають стічні води, а відтак – і стан очисних споруд, промислові та сільськогосподарські підприємства, засмічення прибережних смуг, зауважили під час зібрання. А також наголосили: розв’язувати проблеми водойм варто, враховуючи міжнародний досвід. Павло Везденецький, співорганізатор заходу,  свого часу такий вивчав в Нідерландах.

Експерти з Нідерландів та Чехії за допомогою онлайн-зв’язку стали учасниками дискусії. Зокрема, вони говорили про водний менеджмент та відновлення малих річок у своїх країнах.

Результатом зустрічі стала напрацьована резолюція. Її поступово, залучаючи відповідні структури, втілюватимуть у життя.

Відео: МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook