Новини
Інфраструктура

У Хмельницькому продовжують ремонтувати дороги у шкідливий для автомобілів спосіб

Водії продовжують скаржитися на пошкодження автомобілів через камінці, які летять у скло та кузови, у комунальників продовжують оцінювати ремонти доріг струменевим методом позитивно. Щоправда, зливові каналізації у місцях таких ремонтів прикривають – аби залишки “ремонтів” їх не забивали.

Днями на сторінці Департаменту інфраструктури міста Хмельницького почали звітувати про “негайну ліквідацію ушкоджень дорожнього покриття струменевим методом”. Минулого року такі ремонти доріг вже викликали нарікання у водіїв, а спроба заразом відремонтувати у такий же спосіб майдан Незалежності надовго залишилася у пам’яті хмельничан.

На якість та результативність ремонту хмельничани-автовласники не нарікають, натомість скаржаться на його “побічні ефекти”, які “ловлять” лобовим склом або кузовами автівок – кому як “пощастить”.

Директор Департаменту інфраструктури міста Василь Новачок такий спосіб ремонту доріг оцінює позитивно. Як приклад у коментарі журналістам місцевого інтернет-ресурсу навів вулицю Західно-Окружну, яка після цієї зими чи не вперше залишилася у придатному для проїзду стані.

Водії ж продовжують скаржитися на сам процес ремонту, який суттєво шкодить їхнім автомобілям. І просять хоча б позамітати те, що залишається на дорогах після ліквідації ям.

Зокрема, у коментарях до фото, на якому зображений процес ремонту вулиці Свободи струменевим способом хмельничани пишуть таке:

Позамітати за собою слабо?

Потім «ловиш» камінці кузовом та лобовухою

Не розумію, невже це проблема проїхатись два рази машиною зі щіткою. І один раз пилососом.

Зловив цей камінчик десь в гальмівні диски (не точно), то аж висадився. Звук був як ніби щось відвалилось від машини і шкребе по асфальту.

Вони фіксять саме пошкодження (ямковість) чи ще якийсь радіус навколо? Бо по Свободи (від Зарічанської до Прибузької) таке враження, що раніше взагалі дороги не було (судячи з кількості і розміру латок) Закралась думка, що там оплата за метр квадратний.

Щодо вартості ремонту, то струменевим способом він обходиться, як пише видання vsim.ua, у 200 гривень за метр квадратний, тоді як “латковий” – 700-800 гривень. До слова, саме дешевизна такого способу ремонту доріг минулого року була одним з аргументів, чому у Хмельницькому обрали саме його.

Щодо прибирання доріг одразу після проведення ремонту, у Департаменті інфраструктури відповіли так:

Згідно ДСТУ-Н Б В.3.2-5:2016, залежно від погодних умов, частина ремонтованої ділянки дороги піддається ущільненню колесами проїжджого транспорту, під час якого йде відшаровування зайвого матеріалу і втрамбовування суміші в пошкоджену ділянку. Прибирання ділянки дороги організовується наступного дня після проведення робіт. Якщо прибрати щойно відремонтовану дорогу це призведе до викришування суміші без її ущільнення в ушкоджену ділянку, в ДСТУ передбачено висихання суміші, залежно від температурних умов – до 7 годин. тобто ремонт буде проведено дарма.

Щоправда, хмельничанам не дуже до вподоби “ущільнювати місця ремонту”, псуючи при цьому власний транспорт.

Катком пройдіться і позамітайте. Вулиця Свободи досі як ґрунтовка виглядає. Скільки разів вже по 7 годин пройшло? Чому з вечора то не зробити і о 5 ранку не почати прибирати? Ви псуєте майно громадян і наражаєте на небезпеку учасників дорожнього руху. Скільки критики вже було на цей рахунок, і ви взагалі ніяк не відреагували. А ми, громадяни, є вашими роботодавцями і приймачами вашої роботи. Ваша робота незадовільна. Сприйміть це і виправте, – пишуть хмельничани.

В очікуванні, поки комунальні служби їх почують, дехто мріє про більш кардинальні методи впливу. Зокрема, розробника додатка “Повітряна тривога”, яким наразі активно користуються українці, просять розробити ще один – спеціально для Департаменту інфраструктури міста.

А Ви можете розробити ще застосунок “Дорожна тривога”, щоб при подібних мордуваннях авто на дорогах Хмельницького, у коридорах Департаменту інфраструктури вмикався на всю гучність, наприклад, “Собачий вальс” або “Бультер’єр” Кузьми? – цікавляться хмельничани.

Тим часом неподалік місць ремонту доріг струменевим методом на зливових каналізаціях можна побачити ось такі конструкції.

Як пояснив Василь Новачок, у такий спосіб зливові решітки захищають від камінців, які можуть в них потрапити. Дорожні знаки – старі та непридатні для використання. На решітках вони закріплені за допомогою дротів. Коли щебінь з доріг зметуть, ці “закривки” поприбирають.

Як повідомили у Департаменті інфраструктури міста Хмельницького, сьогодні струменевим методом ремонтують покриття на вулиці Олексія Скоблі (Пушкіна) та провулку Військоматському. Також планують розпочати роботи на проїзді Козловського.

Звертаємо вашу увагу на дотримання швидкісного обмеження на відремонтованій ділянці – до 40 км/год. Не рекомендується рухатись щойно відремонтованою ділянкою протягом 2 годин, – попередили хмельничан у Департаменті.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook