Новини
Інфраструктура

Стихійні сміттєзвалища ліквідували неподалік двох сіл на Кам’янеччині

Складуючи роками непотріб у полі, місцеві мешканці, мабуть, несвідомо, погіршували не лише естетичний вигляд прилеглої території, а створювали несприятливу екологічну ситуацію біля своїх сіл. Схаменулися тоді, коли сміття стало аж надто багато. Наразі один сміттєвий “полігон” ліквідований повністю, інший – більше, ніж наполовину.

Проблема з вивезенням побутових відходів – актуальна не лише для сіл Ходорівці та Нагоряни, про ліквідацію сміттєвих “полігонів” біля яких повідомили у Кам’янець-Подільській міській раді. Не маючи можливості цивілізовано утилізувати сміття, те, що не можуть, до прикладу, спалити селяни, зрозуміло, вивозять за межі своїх населених пунктів. Так утворюються стихійні сміттєзвалища в полях та у лісових масивах.

Проблема виникла не сьогодні, і не з утворенням нашої громади. Жителі цих та навколишніх сіл вивозили сюди побутові відходи роками. Вивозили стихійно, не розуміючи, що створюють несприятливу екологічну ситуацію. Сміття накопичувалося, аж допоки його не стало занадто багато. Після об’єднання 12 сіл в одну громаду міська влада взялася розв’язувати питання,повідомили у пресслужбі Кам’янець-Подільської міської ради.

Завдяки виділеним з бюджету коштам, комунальники змогли розпочати ліквідацію сміттєзвалищ біля обох сіл. Біля Ходорівців його ліквідували повністю, поруч із Нагорянами – більшу частину (560 куб.м).

Сміття вивезли на міський полігон твердих побутових відходів. На місці нагорянського звалища встановили дві опори вуличного освітлення, які оснастили відеокамерами, аби надалі ніхто не надумав зносити сюди сміття знову. Першого порушника вже піймали.

На одного порушника правил доброустрою вже складено протокол. Сума штрафів за несанкціонований вивіз сміття немаленька: для фізичних осіб – від 340 до 1360 грн, для юридичних – від 850 до 1700 грн. Чи воно того варте? – прокоментували у міській раді.

Тим часом мешканці Нагорян, які не хочуть платити штрафи, але й не хочуть складувати сміття у себе на подвір’ї, цікавлять, яким чином їм позбуватися непотребу, який з села централізовано не вивозиться.

Так, зокрема, люди пишуть:

Принагідно хочу поцікавитися яким чином утилізувати відходи жителям села Нагоряни, адже вивезення сміття там досі не організовано. Також у цьому НП розташовано декілька приватних підприємств, від яких Держпродспоживслужба вимагає укладених договорів на вивезення відходів.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook