Новини
Духовність

У Шепетівці запровадили особливий режим роботи церков, підпорядкованих Москві

Процес переходів релігійних громад та храмів, що досі перебувають під юрисдикцією Православної церкви Московського патріархату, на Хмельниччині триває. Протягом тижня заявили про намір перейти до Православної Церкви України ще у чотирьох громадах. У Шепетівці, аби не допустити розколу на релігійному грунті, прийняли рішення частково обмежити діяльність церков УПЦ (МП) на території міської тергромади.

Станом на 25 травня всього в Україні від початку війни до ПЦУ приєдналися (або прийняли відповідне рішення) 342 релігійні громади. Хмельниччина, як і раніше лідирує за кількістю переходів – 74 громади. Зокрема, 21 травня збори, на яких прийняли такі рішення, відбулися у трьох громадах:

  • в селі Буртин, що у Понінківській тергромаді (Шепетівський район) – парафія храму св. Миколая
  • в селі Почапинці, що у Чемеровецькій громаді (Кам’янець-Подільський район) – парафія церкви Введення в храм Пресвятої Богородиці
  • в селі Вишнопіль Староостропільської ОТГ (Хмельницький район) – парафія церкви святого Миколая. Настоятель храму рішення громади не підтримав.

22 травня в селі Ташки, що на Славутчині (Шепетівський район) прихожани церкви святого Михайла також підтримали рішення перейти до ПЦУ.

Нагадаємо, у Шепетівці нещодавно обговорювали перехід до Православної церкви України Свято-Михайлівського кафедрального собору Шепетівської єпархії УПЦ (МП). Обговорення було бурхливим, із залученням поліції.

Аби не допустити в громаді розколу на релігійному підґгрунті та спекуляції на віруваннях мешканців, вчора, під час чергової 25 сесії міської ради депутати підтримали рішення про заборону УПЦ (МП) та релігійним організаціям, які є частиною російської православної церкви, діяльність, заклики та розповсюдження інформації, що несуть загрозу національній безпеці, суверенітету і територіальній цілісності України.

Про це на своїй сторінці у Фейсбук написав міський голова Віталій Бузиль. Очільник громади пояснив, що надалі служителям церков, що підпорядковуються Москві, буде заборонено брати участь у громадських панахидах за загиблими захисниками, проводити збори, мітинги, влаштовувати ходи та інші масові заходи в межах Шепетівської міської тергромади.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook