Новини
Суспільство

Мешканці Хмельниччини через паніку та фейки пачками скуповують сіль

Поки одні мешканці Хмельниччини влаштовують ажіотаж на заправках, подекуди блокуючи громадському транспорту доступ до зупинок, інші, не обтяжені автівками та пов’язаними з цим проблемами, створюють собі інші, активно перебуваючи в пошуках солі. Її, нагадаємо, останнім часом суттєво поменшало на прилавках. Щоправда, не через те, що її бракує, а через штучно створений дефіцит. Спростовувати фейки, пов’язані із сіллю, доводиться навіть начальнику Хмельницької обласної військової адміністрації.

Нагадаємо, до квесту “де є бензин?” на цьому тижні додався ще один: “Де є сіль?” Причини тимчасового зникнення солі з прилавків магазинів та ринків пояснювали у Держпродспоживслужбі. Пояснювали ситуацію і на ДП “Артемсіль”, яке до квітня місяця було одним з найбільших її виробників в Європі, але через вторгнення російських військ призупинило свою роботу.

Чергове роз’яснення та спростування фейків, які мають на меті створити паніку та дестабілізувати ситуацію в країні, опублікував сьогодні у своєму телеграм-каналі навіть начальник Хмельницької ОВА Сергій Гамалій.

Проте, замість дослухатися до голосу розуму та припинити грати на руку підприємцям, які, користуючись ажіотажем, підвищують ціну на цей, необхідний, але не в таких масштабах, продукт, мешканці Хмельниччини активно бігають по ринках, магазинах та супермаркетах, та затарюються сіллю по максимуму. У Хмельницькому цей максимум, в залежності від торгової точки, становить від 3 до 5 пачок. Тож саме по стільки найпанічніше налаштовані громадяни її купують. І не виключено, що дехто – не один раз.

Хмельничани кажуть, що разом із сіллю з прилавків змітають також соду та оцет. Принаймні, у деяких магазинах їх вже не знайти.

Активно скуповують сіль не лише у Хмельницькому. Одна з мешканок Шепетівки у коментарі виданню День за днем, поділилася результатами своїх закупів:

Ку­пи­ла 15 кг «ім­пор­тної» со­лі по 22 грн за кі­лог­рам, шість пля­шок оцту, та­кож по 22 грн, і па­ру па­чок со­ди. Все це за­нес­ла до­до­му за три рази. До­ро­го, але те­пер мо­жу бу­ти спо­кій­на.

Звісно, не за горами сезон закруток, і сіль, а разом з нею й оцет, будуть потрібні. Особливо зважаючи на те, що в країні війна, і українцям радять більше саджати городини, а, відповідно, і більше робити консервації. Проте це не означає, що її потрібно купувати пачками, ящиками або навіть мішками.

У соцмережах тим часом традиційний флешмоб “на тему” триває, адже дефіцит солі – проблема, яка торкнулася не лише Хмельниччини.

Чим замінити сіль у стравах

Добова норма солі для дорослих та дітей старше 11 років – 6 грамів, тобто 1 чайна ложка. Одній людині кілограмової пачки солі, таким чином, вистачить на 166 днів. Або на 5,5 місяця.

Замінниками солі можуть бути:

  • Сік лимона. Може замінити сіль не лише в салатах, а й під час приготування м’ясних страв.
  • Соєвий соус. Бажано споживати соус без додавання консервантів і не більше двох столових ложок за день.
  • Часник – можна використовувати як свіжий, так і в порошку.
  • Морські водорості містять багато морської солі, вітаміни та йод. Їх можна висушити, подрібнити в кавомолці та посипати цим порошком страви.
  • Набори сушених овочів.
  • Спеції – перець, кріп, петрушка, базилік, орегано, естрагон, розмарин, куркума, майоран, кмин, коріандр, каррі, паприка.
  • Певною мірою замінити сіль може оцет, головне – не переборщити з кислотою. також фахівці радять використовувати більш м’які варіанти – яблучний, бальзамічний, виноградний.
  • Хрін, імбир також можуть замінити сіль та спеції, а також зміцнять імунітет.
  • Замість солі у стравах можна використовувати солоні огірки, мариновані помідори. Продукти можна з’їсти, а маринад, що залишився, використати у супі чи другій страві.
  • Солити страви можна спеціями для супів, можна використовувати бульйонні кубики, в яких міститься дуже багато солі, а також глутамат натрію.

Також не варто забувати, що надмірне вживання солі є причиною серцево-судинних захворювань, рівень смертності від яких в Україні за статистикою – один з найвищих.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook