Новини
Суспільство

Дефіцит української солі утворився на Хмельниччині

До проблеми з пальним в українців наразі додалася ще одна – з прилавків почала зникати звичайна українська кам’яна сіль. Відчувають цю проблему і мешканці Хмельниччини. Дехто з продавців на ринку відмовляється брати сіль на реалізацію, називаючи ціну на неї неадекватною. Натомість хмельничани шукають її щодня та готові платити за неї дорожче. У Держпродспоживслужбі кажуть: вартість солі стабілізується тоді, коли припинить коливатися ціна пального. А ще очікують налагодження поставок солі з країн Європи.

На центральному продуктовому ринку у Хмельницькому на прилавках зараз можна побачити здебільшого морську сіль або суміші солі та приправ. Все – іноземного виробництва, відповідно, в рази дорожче ніж те, до чого звикли покупці. Дехто з продавців, втомившись відповідати на запитання “Чи є у вас сіль?”, що вже стало звичним, ставить на прилавки таблички з готовою відповіддю: “Солі немає”. Дехто її просто не бере на реалізацію. Як прокоментувала одна з продавчинь днями на ринку: “Я не хочу, аби люди мене проклинали, коли почують ціну”.

Проблема з нестачею солі, як і чимало інших, спричинена вторгненням російських військ на територію України. Залишки кам’яної солі, виробленої на ДП “Артемсіль” вичерпуються, оскільки це найбільше в Європі підприємство з видобутку солі зупинилося понад місяць тому – через бойові дії, що точаться на сході України.

Підприємство не працює, простоює, згідно з наказом, до невизначеного часу. Обстріли постійні, частково зруйнована адміністративна будівля. Були прямі влучання в рудники, матеріальний склад. Виробничий процес неможливий. Тим паче більшість мешканців Соледара, співробітників ДП “Артемсіль” вже евакуювались, – прокоментував Вільному радіо в.о. директора державного підприємства “Артемсіль” Віктор Юрін.

У головному управлінні Держпродспоживслужби у Хмельницькій області зростання ціни на сіль, яка є на прилавках, пояснюють тим, що наразі цей продукт завозять з-за кордону. До прикладу, румунська коштує 30 гривень за кілограм. Проте, як зазначив Віктор Юрін, якби сіль продовжували постачати з Соледару, вона також була б дорожча.

Тим часом у сусідів

У Вінниці проблеми з нестачею солі певним чином вдалося уникнути. Там, як і в решті областей України, дефіцит відчули ті торгівельні точки, які не мали необхідних запасів на складах.

Щоб допомогти продуктовим мережам стабілізувати ситуацію, наприкінці березня міська влада встигла домовитись із підприємством «Артмесіль» та організувала поставку кількох вагонів солі до міста.

Таким чином ми виграли час – торгові мережі мали можливість перелаштувати свої товарні ланцюги та налагодити стабільне постачання солі з-за кордону, в тому числі, з Європи, – розповів заступник Вінницького міського голови Андрій Очеретний.

Поки у соцмережах точаться дискусії щодо солі, її відсутності або високої на неї ціни, українці, які не втратили почуття гумору та терпляче чекають налагодження поставок, створюють меми “на злобу дня”. А торговельні мережі, які встигли запастися сіллю, заманюють покупців “не захмарними” цінами.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook