Новини
Суспільство

Корів на Хмельниччині поменшало вдвічі за двадцять років

Поголів’я корів на Поділлі впродовж усіх останніх років невпинно зменшується. Падіння не обвальне, але постійне й триває всі роки Незалежності.

Цьогоріч в області нарахували 123,1 тисячі корів, а рік тому – 123,3 тисячі. Поглянемо глибше в минуле: п’ять років тому на Поділлі вирощували 135,9 тисячі корівок-годувальниць, десять років тому – 151 тисячу. В 2002-му на Хмельниччині налічувалося 280 тисяч голів, а в 1995-му – 390,5 тисячі. Як бачимо, за двадцять років поголів’я скоротилося у понад два рази, а за майже тридцять – більш ніж утричі.

Як наслідок, зменшувалося виробництво молока, але, зауважимо, значно повільнішими темпами. «Врожайність» худоби краю підвищувалася. Отже, якщо з 1995-го поголів’я скоротилося втричі, то надої молока зменшилися менш ніж у півтора раза. За минулий рік зібрано 653,8 тисячі тонн молока, а згаданому 1995-му – 906 тисяч тонн.

Відзначимо, що двадцять років тому, коли корів було вдвічі більше, надої становили 729,3 тисячі тонн. Як бачимо, продуктивність у цій сфері значно підвищилися.

До речі, торішній валовий надій, не зважаючи на скорочення поголів’я, вищий, ніж за всі останні п’ятнадцять років. Так, у 2007-му корови «здали» 638,7 тисячі тонн молока, а голів тоді нараховувалося 196,1 тисячі. Тобто в півтора раза більше корівок давали менше молока, ніж зараз.

Позаминулого року в краї отримали 651,6 тисячі тонн молока, поінформували в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області.

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook