Новини
Суспільство

Центр підтримки переселенців «Я – Маріуполь» відкриють у Хмельницькому

У новому центрі комплексної підтримки переселенці з міста-героя Маріуполя зможуть отримати психологічну, медичну, допомогу з працевлаштування та гуманітарні набори. Символічно, що центр розміститься на вулиці Героїв Маріуполя. Планується, що запрацює він за два тижні.

Про відкриття центру комплексної підтримки переселенців із тимчасово окупованого і майже повністю знищеного міста-героя «Я – Маріуполь» домовилися міські голови Хмельницького та Маріуполя – Олександр Симчишин та Вадим Бойченко.  

Хмельницький – особливе місто, яке прийняло майже п’ять тисяч маріупольців. Дякую моєму другу Олександру Симчишину за таку підтримку та готовність швидко приймати рішення, націлені на допомогу жителям Маріуполя, які вимушено покинули свій рідний дім. Центри «Я – Маріуполь» продовжують з’являтися у тих містах, де сьогодні потребують допомоги маріупольці. Ми продовжимо цю роботу,повідомив днями Вадим Бойченко.

Ініціатива належить Маріупольській міській раді, безпосередньо Вадиму Бойченко. Ми багато років знайомі, маємо хороші дружні відносини. Теж допомагали Маріуполю гуманітарними вантажами тоді, коли це було можливо, евакуювали маріупольців, приймали їх у себе. Маємо навіть бізнес, релокований у нас, – коментує Олександр Симчишин.

У Хмельницькому «ЯМаріуполь» можуть відкрити вже за два тижні. З приміщенням визначилися – розташується центр на вулиці Героїв Маріуполя, 5. Повне його утримання бере на себе бюджет Маріуполя.

Тут буде надаватися психологічна допомога, медична допомога первинного рівня, будуть видаватися гуманітарні набори, будуть проводитися заходи для дітей-маріупольців, буде дитячий куточок. Також буде можливість, пов’язана з працевлаштуванням. Тобто це такий повноцінний гуманітарний центр підтримки. Це питання підтримки один одного. Ми всі, українці, розуміємо, що пережили маріупольці, і максимально підставляємо їм плече. Дуже віримо, що цей центр буде тимчасовим. Тому що, спілкуючись з владою Маріуполя, ми побачили в них неймовірно величезне бажання повернутися додому, в рідний український Маріуполь, – зазначив Олександр Симчишин.

Один із вимушених переселенців з Маріуполя Ігор Курильчук займався адвокатською та громадською діяльністю у рідному місті. 15 березня, після кількох тижнів підвального життя він виїхав. Розумів, що далі буде гірше.

Нині чоловік проживає у Хмельницькому. З житлом йому допомогли знайомі. Зараз переселенець волонтерить, пише гранти та допомагає таким, як сам. Про відкриття у Хмельницькому центру «ЯМаріуполь» каже – він потрібен. Але, на думку чоловіка, назву повинен мати іншу.

Наразі центри «Я – Маріуполь» працюють у Києві, Вінниці, Дніпрі та Запоріжжі.

Відео: МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook