Новини
Суспільство

«Блошиний» ринок у Хмельницькому став епіцентром мовного скандалу (ВІДЕО)

Неділя – єдиний день тижня, коли у Хмельницькому працює ринок старих речей. У неділю в парку імені Івана Франка було не проштовхнутись. Саме біля пам’ятника великому українському митцю розгорілась суперечка. Прогулюючись парком з дитиною Юрій Даценко, хмельницький письменник та відомий мовознавець, звернув увагу на публічне транслювання музики виконавців країни-агресора.

Деталі конфлікту, який розгорівся на “блошиному” ринку хмельничанин розповів на своїй сторінці у Фейсбук.

На центральній алеї базару і заразом парку, просто біля пам’ятника Каменяреві, на розкладці старих мобільників з блютуз колонки непогано так грає… рускій реп. Класичний. З тьолочкамі, сучькамі, лаве та іншими атрибутами «вєлікай культури, – пише Юрій у соцмережах.

Звернувшись до продавця з питанням «почому руський реп, хочу придбати!» хмельничанин отримав відповідь «А в чьом дєло? Чьто вас нє устраіваєт?»  В той час як Юрій Даценко пояснював свою позицію, навколо почав збиратись натовп. Продавець вимкнув музику і викликав правоохоронців, звинувачуючи чоловіка у тому, що він п’яний.

Людей ставало дедалі більше. До палкої дискусії приєдналась хмельничанка, громадська активістка Леся Стебло. Пліч-о-пліч з Юрієм вона стала відбивати словесні напади «свідків СРСР».

Відреагувала і висловила свою підтримку слів Юрка, адже розумію увесь біль та крик душі людей з чіткою громадянською позицією, адже багато людей обурюються, але одиниці наважуються на виявлення власної думки назагал. Наслідком нашої дискусії став виклик поліції «гражданіном страни», адже ми почали «утєснять єво права», звинувативши нас у розпалюванні конфлікту і використовуючи нецензурну лексику, лайку, тези про воюючих російськомовних захисників, тобто всі маніпулятивні техніки – класика жанру російської пропаганди, – пише Леся Стебло на свій сторінці у соцмережі.

Приїхала поліція. Правоохоронці пояснили, що грати російську музику не заборонено і в цій ситуації вони нічого не можуть вдіяти.

Я не звинувачував штимпа в його російськомовності, хоча він принципово розмовляв навіть з поліцією кацапською, стверджуючи «я сам пєрєсєлєнєц!» – коментує Юрій. – Мене допекло єдине – руський реп посеред велелюдного зібрання в парку та «какаяразніца» від переважної більшості співгромадян.

В цей час продавець спостерігав за всім збоку, а в результаті свідчити відмовився.

Відверто вражена тим, що стільки «вати» проживає серед тих, хто щодня оплакує загиблих Героїв, хто працює задля ПЕРЕМОГИ над російською нечистю, що зруйнувала мільйони життів українців. Допоки частина свідомого суспільства волонтерить і показує усьому світу міць і силу української нації – інша мовчить, або ж проповідує «руцький мір». Ця ситуація – це маленька частинка результату інформаційної війни, тому нас чекає ще багато випробувань… – констатує громадська активістка Леся Стебло.

До слова, подія набрала резонансу у соціальних мережах: в активістів вже близько тисячі вподобань та півтори тисячі поширень, переважна більшість схвальних коментарів.

Написав на емоціях… На емоціях від того, що на сотий з хвостиком день війни, що триває з 2014-го, моя дитина змушена в парку чути руський реп, а мене звинувачують, що я не на фронті. І це після того, як за тиждень до цього до мене на курси української приходив 82-літній дідусь із Краматорська. Йому, значить, є різниця! А хмельничанам – немає! – підкреслює у дописі Юрій Даценко.

Наразі активісти очікують реакції місцевої влади та закликають хмельничан не бути байдужими, гуртуватись і відстоювати українську позицію.

Автор: Наталя Кошай

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook