Новини
Здоров’я

Медики Хмельницького готуються до можливого спалаху холери

Міграція населення, яка відбувається територією України через збройну агресію Росії, може призвести до появи на Хмельниччині хворих на холеру. Аби протистояти небезпечній недузі, у Хмельницькому підготували спеціальний госпіталь та готові в будь-який момент прийняти туди хворих.

Антисанітарія, відсутність чистої води та елементарної гігієни – Маріуполь опинився на порозі спалаху холери. За словами інфекціоністів, це одна із найнебезпечніших кишкових хвороб.

До нас доходить різна інформація. Але ми готові, тому що йде міграція населення, люди переїздять звідти (з Маріуполя – ред.). Погода зараз дуже спекотна, а в тих регіонах – ще більше. Зараз піде великий ріст інфекційних кишкових захворювань, як плавно можуть «переїхати» до нас разом з людьми, – розповідає завідуюча відділенням КП «Хмельницька інфекційна лікарня» Лариса Ярош.

Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини. Проте частіше – при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів та при купанні у водоймах. Інкубаційний період триває від кількох годин до 5 днів.

Хвороба починається гостро і спричиняє різке зневоднення організму. Без належного лікування може призвести до смерті. Тому у Хмельницькій інфекційній лікарні вже почали готуватися до можливого спалаху.

На базі нашої лікарні розгорнутий холерний госпіталь. В будь-який момент ми готові приймати таких хворих, – каже Лариса Ярош.

Вберегти себе від важкої недуги можна, дотримуючись простих і вже звичних правил гігієни: повертаючись додому з вулиці – мити руки, потім – обличчя.

Якщо людина відчуває якісь ознаки нездужання, підвищення температури, потрібно зв’язатися зі своїм лікарем. Небезпечним є самолікування, а вчасно встановлений діагноз може врятувати життя, йдеться у сюжеті каналу Перший Подільський.

 

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook