Новини
Духовність

У підпорядкованих Москві церков в Хмельницькій громаді забиратимуть землю

На вчорашній сесії Хмельницької міської ради депутати одноголосно підтримали звернення до РНБО та парламенту щодо розгляду законопроєкту про заборону релігійних організацій, якими керують з території ворожої держави. А щоб простимулювати релігійні організації активніше переходити до української церкви, земельні ділянки, які перебувають у них в тимчасовому користуванні, планують вилучати.

Як повідомив Хмельницький міський голова Олександр Симчишин за підсумками зібрання депутатів, управлінню земельних ресурсів дали доручення підготувати проєкт рішення про припинення права користування землею релігійним організаціям, що перебувають під управлінням московської церкви.

Власниками таких земельних ділянок є громада, і вона, після припинення права постійного користування, ці землі зможе передати тим релігійним організаціям, які розуміють ціну української державності, ціну українській безпеці і моляться українською мовою за українське військо, за українську перемогу і за українське майбутнє, – прокоментував міський голова.

Щоправда, не уточнив, що буде з релігійними спорудами, розташованими на таких земельних ділянках.

Процес переходу релігійних організацій до Православної Церкви України на Хмельниччині триває. Попри позитивну динаміку, область все ще тримає лідерство за кількістю церков, що належать до УПЦ (МП): з 998 громад станом на 17 червня загалом виявили намір перейди до ПЦУ 152 громади, з низ 87 зробили це після повномасштабного вторгнення Росії на територію України. Залишаються під “опікою” московської церкви 846 громад.

Протягом останніх 10 днів ще чотири релігійні громади на зборах ухвалили рішення про приєднання до Православної Церкви України:

  • село Коржівка Хмельницького району – Церква Покрови Пресвятої Богородиці (8 червня)
  • село Ріпна у Волочиській міській тергромаді – Церква свв. Косьми і Дем’яна (13 червня)
  • місто Волочиськ – Свято-Апостольська Церква (13 червня)
  • село Головчинці у Меджибізькій селищній тергромаді – Храм Казанської ікони Божої Матері (15 червня).

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook