Новини
Суспільство

Музею пропаганди у Шепетівці дали два тижні і жодної копійки на демонтаж пам’ятника Островському

Днями депутати Хмельницької обласної ради на сесії підтримали проєкт рішення щодо демонтажу пам’ятника Миколі Островському, встановленому на території Музею пропаганди у Шепетівці. У самому ж закладі вважають: своїм рішенням обласні обранці поставили їх у досить складну ситуацію, не надавши механізму для його законного виконання. Дискусії щодо долі пам’ятника тривають.

Нагадаємо, питання демонтажу пам’ятника Островському на Хмельниччині порушується не перший місяць, і навіть не перший рік. Декомунізувати символ тоталітарного режиму вимагають як патріотично налаштовані громадяни, так і представники депутатського корпусу. Саме з ініціативи заступника голови Хмельницької обласної ради днями під час сесії, з другої спроби, більшість депутатів проголосувала “за” демонтаж” монумента у Шепетівці. Нещодавно ж своє ставлення до пам’ятника в центрі міста один з шепетівчан висловив, намалювавши на ньому літеру “Z”, що є символом російської агресії в Україні.

Дискусії щодо доцільності демонтажу пам’ятника тривають на Хмельниччині також вже досить давно, то завмираючи, то спалахуючи з новою силою. Чимало звинувачень звучить на адресу керівництва Музею пропаганди, яке, мовляв, робить все, аби зберегти “символ комунізму” в одному окремо взятому місті. У самому ж музеї стверджують: якщо цього вимагає суспільство, вони погодяться на те, аби монумент прибрали, але – якщо все буде зроблено відповідно до закону, а не по-вандальному.

Після озвучення рішення обласних обранців, у соцмережах почали з’являтися дописи на захист збереження пам’ятника Островському на цього звичному місці – не як якогось символа, а як частини музейної експозиції та – як роботи відомого українського скульптора Валентина Зноби, інші твори якого розміщені не лише в Україні, а й за кордоном.

Мало кому відомо, що пам’ятник Миколі Островському у Шепетівці і пам’ятник Анні Ярославні у Франції належать одному автору, відомому українському скульптору Валентину Знобі. Авторству цього митця належать багато інших знаних робіт, що знаходяться як в Україні, так і за її межами. Як і всі інші твори Валентина Зноби, пам’ятник Миколи Островського є частиною його мистецького доробку. Не думаю, що будь-коли знову в Шепетівці з’явиться річ такого рівня і такого авторства, – написала на своїй сторінці у Фейсбук директорка ГО “Розвитку музею Миколи Островського Тетяна Грищук, яка раніше очолювала музей.

Також вона додала, що рішення, підтримане депутатами, було прийнято в обхід законодавства, згідно з яким пам’ятник спочатку має бути виведено з музейного фонду України, що є компетенцією міністерства культури України.

Депутати Хмельницької обласної ради могли найбільше проголосувати за подання запиту на міністерство культури України, з проханням вивести пам’ятник з музейного фонду. Далі міністерство має надати інструкції, що і як надалі робити з пам’ятником, тим більше, коли це робота такого авторства, – зазначила пані Тетяна.

Прокоментувала рішення депутатів також нинішня директорка Музею Пропаганди Наталія Никонова.

Демонтувати до 01.07 – порушити законодавство. Не демонтувати – значить дати зелене світло, щоб зруйнували. Вартість його майже 2 млн. Хто буде відповідати?

Свого часу, вкотре піднявши питання демонтажу пам’ятника, перший заступник голови облради Володимир Гончарук, назвав пам’ятник Островському у Шепетівці “дітищем обласної ради” та пообіцяв, що “власник з цим дітищем розбереться“. Власне, так воно і відбулося – власник розібрався, щоправда, лише на папері.

В яку суму обійдеться демонтаж – у проєкті рішення не зазначено. Хто має займатися демонтажем – у проєкті рішення не зазначено. Куди перемістити пам’ятник на зберігання – у проєкті рішення не зазначено.

Тим часом нинішня директорка Музею пропаганди, на плечі якої лягли всі ці проблеми, про них говорить так:

За габаритами він не зможе бути переміщений до музею. Він навіть в жодні двері музею не влізе, навіть якщо його розібрати на частини. Скласти як купу каміння десь за музеєм, теж не вихід. Тут треба переміщати його чи до Львова, чи до Києва, для цього підписати акти прийому-передачі.

Ми ще у квітні звернулися до управління про звернення на Мінкульт щодо вилучення та переміщення. Знаю, що процес триває, документи готуються. Але до 01.07. це як – взяв під руку і поніс? Як на мене, то правильним було б без дати, бо це реально порушення процедури і законодавства.

Відсутність згадки про виділення коштів на демонтаж і переміщення, здивувало. Могли б пунктиком провести у рішенні. Це було б суттєво. “Доручити ВОА”, це від когось забрати, та й зараз фінансування йде тільки згідно з фінансовими зобов’язаннями. Це не буде швидко, які б зусилля не прикладались. 

Дискутують у соцмережах наразі про суму, в яку обійдеться декомунізація Островського у Шепетівці. Оскільки сума демонтажу невідома, називають, до прикладу, цифру у мільйон. Чи завелика ця сума, чи замала – сказати важко. Її мають порахувати фахівці, проте в будь-якому випадку, демонтаж пам’ятника, будівництво якого тривало 5 місяців, обійдеться недешево. А переміщення, до прикладу, у Київ або Львів (якщо після демонтажу монумент не перетвориться на купу непотрібного каміння) теж, напевно, влетить в копієчку. Проте власник цим, вочевидь, не дуже переймається.

Натомість у Шепетівці вирують пристрасті. Зокрема, дістається від шепетівчан ініціатору демонтажу – панові Гончаруку.

До кінця не зрозумілою залишається статус пам’ятника Островському у Шепетівці як об’єкта культурної спадщини. Неодноразово керівництво Музею пропаганди звертало увагу на те, що монумент належить до Музейного фонду України та занесений до Реєстру об’єктів культурної спадщини, а його демонтаж можливий за погодженням з Міністерством культури. Проте, як з’ясувалося під час чергового етапу обговорень, “пам’ятник Миколі Островському не внесений до Дежреєстру нерухомих пам’яток”. Це підтвердила і директорка музею:

Він внесений до реєстрів за категорією пам’ятка мистецтва місцевого значення. Є документи у відділі охорони пам’яток на нього. На сайті Мінкульту, я теж звернула увагу, нічого нема.

Днями у шепетівських соцмережах розмістили понад півтори сотні ретро світлин Шепетівки, які раніше ніде не публікувалися, відновлених зі старих фотоплівок, авторства Андрія Гиляка. Серед цих фото – чимало зображень і пам’ятника Островському, і Музею пропаганди, коли він ще мав стару назву.

У коментарях шепетівчани написали таке:

Тепер пам’ятник та музей залишаться тiльки на свiтлинах.

Поки шепетівчани дискутують з приводу останнього запитання, своє вагоме слово вже сказав ще один депутат обласної ради, а заразом і голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики, освіти, науки, культури, релігії, молоді та спорту, який має досвід “демонтажу” різноманітних споруд за допомогою найпростіших інструментів.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook