Новини
Культура

У Хмельницькому експонують унікальні книжкові знаки

Майже забутий жанр образотворчого мистецтва відроджують у Хмельницькому: в обласному літературному музеї презентували виставку екслібрисів українських та подільських митців.

Екслібрис – доволі давнє явище. Ще єгипетські фараони залишали своє ім’я на рукописах, але найбільшого поширення книжковий знак набув у XV столітті. З часом зображення ставало більш вишуканим та унікальним. Цей знак, наче печатка, міститься на форзаці видання.

Відомий у Хмельницькому фотограф, колекціонер і громадський діяч Сергій Аніськов уже декілька років цікавиться екслібрисами. І сам розробляє їх для митців, маючи в арсеналі власний – у формі печатки.

За словами колекціонера, цінність таких книжкових знаків – дуже вагома. Знайти сучасні видання з екслібрисами складно. На державному рівні такі печатки припинили друкувати, проте обладнання є, а ідея не перестає жевріти в поціновувачів цього мистецтва.

Перша в місті виставка екслібрисів із різних приватних бібліотек зараз експонується в Хмельницькому обласному літературному музеї. Тут можна побачити близько сотні книжкових знаків українських, зокрема подільських митців, а також 20 збірок про це філігранне мистецтво. Також у музеї представлені екслібриси переселенця з Сєвєродонецька Бориса Романова, який виготовляє їх у техніці “Шевченкіана”, повідомляє Хмельниччина туристична.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook