Новини
Хмельниччина туристична

Ставки Тарноруди: місце сили на Хмельниччині

Три водойми протяжністю близько 11 кілометрів утворюють Тарнорудські ставки неподалік міста Волочиськ у Хмельницькому районі. Навколо водосховища розташовано шість сіл, на березі є пляжна зона – з піском та мушлями. Мабуть, саме тому місцеві мешканці іноді називають його морем.

Басейн річки Збруч щедрий на притоки, вздовж берегів яких багато мальовничих пагорбів і вапнякових виступів. У цій місцині починаються Подільські Товтри, які тягнуться до Дністра.

Заселення долини річки сягає глибокої давнини. Найдавніші стоянки людей археологи виявили у межиріччі верхів’їв Південного Бугу, Случа та Збруча.

Зазвичай люди тут селилися біля річок. Досліджуючи давнє поселення, що розташовувалося на території одного з сучасних приватних домогосподарств, археологи з’ясували, що культурний шар тут – найдавніший серед усіх виявлених у цьому регіоні.

Першу дамбу в Тарноруді збудували ще у XVI столітті. Тутешнє водосховище називають також “морем”. Найбільший Тарнорудський ставок (Святе озеро) має форму стопи. У 50-х роках XX століття тут звели Тарнорудську гідроелектростанцію.

Довкола берегів водосховища – шість сіл. На березі водойми утворилася пляжна зона – з піску і мушель. Упродовж майже 300 років став слугував кордоном Австро-Угорщини, Польщі та Російської імперії. Нині посередині водойми – межа між Тернопільською і Хмельницькою областями.

Детальніше – на сайті Хмельниччина туристична

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook